Wordt zeewier het nieuwe quinoa?

Ik schreef al eerder over de Dutch Weed Burger, een heerlijk vegetarisch alternatief voor de ‘gewone’ vleesburger. Zeewier zit vol met vitaminen, mineralen én is een goede bron voor eiwitten. Daarnaast is het als smaakmaker een gezonder alternatief voor zout. Bovendien bevat het omega 3, een ontstekingsremmend vetzuur dat vegetariërs normaal gesproken niet uit hun voeding halen.

Het is dus niet zo vreemd dat vele chef-koks zich enthousiast hebben gestort op het bedenken van recepten met de groene zeegroente met umami smaak.

zeeweier fb

Maar hoewel het eten van zeewier een milieuvriendelijk alternatief is voor het eten van vlees of vis, het is wel zaak dat het zeewier duurzaam geoogst wordt. Zodra een voedingsmiddel populair wordt heeft dat ook zo zijn keerzijde. Quinoa wordt bijvoorbeeld opgekocht door handelaren die het opslaan en zo de prijs opdrijven. De quinoa boeren zijn hier vaak de dupe van.

Zodra een voedingsmiddel populair wordt heeft dat ook zo zijn keerzijde.

In het geval van zeewier zijn het niet zozeer de boeren die de dupe zouden zijn maar de aarde zelf: zeewier is een soort onderwaterregenwoud dat CO2 opneemt en zuurstof uitademt. Daarnaast filtert het zeewater, is het een kraamkamer voor het leven onder water, dient het als voedsel voor zeedieren en beschermt het de kust tegen erosie. Als álle aardbewoners ineens dagelijks zeewier gaan eten dan heeft de aarde een probleem.

Momenteel zijn keurmerkorganisaties ASC en MSC bezig met het ontwerpen van een certificaat voor duurzame teelt en wildoogst van zeewier.

Als álle aardbewoners ineens dagelijks zeewier gaan eten dan heeft de aarde een probleem.

Gelukkig bestaan er ook producten met 100% duurzaam geoogst zeewier, zoals van het merk Seamore. Volgende week deel ik mijn ervaringen met het koken met hun I sea pasta en I sea bacon. Ik weet nú al dat ik er enthousiast over zal zijn want ik ben dol op umami, de van oorsprong Japanse, vijfde smaak. Letterlijk betekent umami ‘heerlijk’ en je zou het uit kunnen leggen als: basisch en een beetje hartig. Laten we hopen dat de generaties na ons er ook nog van kunnen smullen.

Reacties zijn gesloten.