Wist je dit over je ‘oerhollandse’ glaasje melk?

Onlangs werd ik gebeld door iemand van MilieuDefensie. Ik had een petitie van hen ondertekend, iets over het regenwoud meen ik me te herinneren.  En ze wilden me graag even spreken (om me ertoe over te halen donateur te worden, dat snap ik natuurlijk ook wel).

Het ging over de koeien, dit keer. Wist ik wat Nederlandse koeien eten, vroeg de man aan de telefoon.
Ja, sojabonen, volgens mij. Het overgrote deel van het Nederlandse vee eet sojabonen.

hollandse melk duurzaam

Ik had een punt gescoord (ik verwacht dat ik volgend seizoen word gevraagd voor ‘De slimste’). En wist ik ook waar die sojabonen verbouwd worden? Ja, op plekken waar eerst regenwoud stond.
En dat ‘veevoer’ wordt dus ook nog eens ingevlogen, wat heel veel kerosine de lucht in stuift.

Vroeger aten koeien en varkens gewoon linzen die door dezelfde boer (of zijn buurman) verbouwd worden. Dit is, ondanks dat het veel milieubelastender is, waarschijnlijk goedkoper.
Maar uiteindelijk moet daar natuurlijk een prijs voor worden betaald.

Tot overmaat van ramp zijn er plannen om de bodemprijs voor de melk ‘los te laten’. Dat heeft tot gevolg dat supermarkten er lekker mee kunnen ‘stunten’ en de boeren minder geld voor hun melk krijgen. Om dan toch het hoofd boven water te kunnen houden zullen die boeren waarschijnlijk hun veestapel vergroten. Met als gevolg dat er meer regenwoud moet worden gekapt om meer sojabonen te kunnen verbouwen die dan weer met meer vliegtuigen moeten worden ingevlogen.

Daarom wil MilieuDefensie boeren steunen met lokaal verbouwd veevoer. En ze zijn natuurlijk tegen het loslaten van de melkprijs. En om dat te verwezenlijken zochten ze donateurs.

Ik heb gezegd dat ik er even over na ga denken, want er zijn zoveel goede doelen. En als ik heel eerlijk ben, loop ik er niet echt warm voor om te betalen voor een probleem waar ik niet aan bijdraag. Ik eet geen vlees, drink geen melk en eet geen kaas gemaakt van koemelk. Volgens de man aan de andere kant van de lijn was dat inderdaad de beste manier om het regenwoud te beschermen.

Maar ja, daar hebben de boeren natuurlijk niets aan.

Een reactie op “Wist je dit over je ‘oerhollandse’ glaasje melk?

Reacties zijn gesloten.