Windmolens zonder overlast, is dit de oplossing voor windenergie?

Als het om groene stroom gaat moeten we het in Nederland hebben van windenergie, leerde ik al op school. Waterkracht hebben we hier niet veel, daarvoor moet je in Frankrijk zijn of Scandinavië en het aantal zon-uren is hier ook niet indrukwekkend. Al schijnt dat voor het goed functioneren van de zonnepanelen op je dak niet zo’n probleem te zijn.

windturbines langs snelweg blog

Maar als er één natuurlijke bron is die we hier volop hebben, dan is het wel wind. 
Op diverse plaatsen in Nederland staan er dan ook slanke witte windmolens. Wat mij betreft een mooi symbool voor innovatie, maar menigeen heeft een hekel aan ze. Omdat ze herrie maken of omdat ze vinden dat de windmolens het uitzicht verstoren. Maar hoe genereren we dan windenergie?

Ongebruikte energie

‘Vervoer’ is een welbekende oorzaak van CO2-uitstoot, maar de Britse uitvinder Barry Thompson weet er een positieve draai aan te geven, letterlijk. Met zijn bedrijf Alpha 311 ontwikkelde hij namelijk speciale windturbines die aan lantaarnpalen bevestigd kunnen worden die naast de snelweg staan. Deze turbines kunnen de energie die geproduceerd wordt door voorbijrazende auto’s hergebruiken. 
Elke turbine, die slechts twee meter hoog zijn, genereert een hoeveelheid energie die gelijk is aan die van 21 m2 aan zonnepanelen.

Meten is weten

Uit tests die onlangs zijn uitgevoerd langs 8,6 kilometer van de Britse M2, blijkt dat één Alpha 311-windturbine dagelijks 5,8 kilowattuur aan energie kan oogsten. Ongeveer gelijk aan het verbruik van een koelkast gedurende 165 uur. 
De turbines zijn zeer gemakkelijk te installeren en zijn gemaakt van duurzaam gerecycled composiet en wegen niet meer dan 8 kilo. De snelweg is een uitstekende locatie voor het plaatsen van de turbines: mochten ze herrie maken dan wordt dat ongetwijfeld overstemd door de auto’s die voorbijrijden en van ‘horizonvervuiling’ zal aan de snelweg ook geen sprake zijn.

Maar de snelweg is niet de enige mogelijke locatie: ze kunnen ook op huizen, bedrijfspanden en telecommasten geplaatst worden. Het grootste evenementengebouw ter wereld, de Millenium Dome in Londen, heeft onlangs 10 Alpha 311-turbines besteld.

Hopelijk zijn ze ook snel in Nederland te zien.

Op Inceptive Mind vind je een uitgebreid artikel over de werken van de turbines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *