Wie wat te eten bewaart… redt voedsel!

De mijnheer is nogal eens een paar dagen naar het buitenland voor zijn werk en dan moet ik ineens voor mijn eigen eten zorgen. Ik heb niet per se een hekel aan koken, maar dat doe ik tussen de middag al voor mezelf (dan eet ik een salade van groenterestjes van de afgelopen dagen of ik warm een stukje quiche op), en twee keer op een dag vind ik ook weer wat veel van het goede.

red voedsel blog

Dus ga ik vaak één van de avonden dat ik alleen ben eten bij de Thai met een vriendin. Ik kom daar graag omdat ze een ruime keuze hebben in vegetarische gerechten (maar toch neem ik vaak hetzelfde, zo ben ik dan ook wel weer). ‘En dat zijn dan weer twéé maaltijden die ik niet zelf hoef te koken’, zei ik tegen de mijnheer.

‘Twee?’, zei hij. Ja, twee. Ik ben namelijk geen grote eter dus ik eet altijd de helft van zo’n maaltijd en dan mag ik de rest altijd meenemen. De Thai heeft namelijk ook een bezorgservice en daarom bakjes genoeg. Ideaal: geen verspilling en ik kan de volgende dag weer heerlijk en makkelijk eten.

Er zijn gelukkig steeds meer restaurants die voedselverspilling tegen willen gaan. Freke van Nimwegen is helemaal een ster in bewust eten: ze is oprichter van Instock, een keten restaurants dat maaltijden bereidt van overschotten van winkels en bedrijven. Door voedsel te fermenteren, roken, pekelen of inmaken kunnen ze gebruik maken van brood dat één dag oud is of andere voedingsmiddelen die in supermarkten niet meer te verkopen zijn.

Door een viergangenmenu te eten in één van de restaurants (te vinden in Amsterdam, Den Haag en Utrecht) bespaar je maar liefst 2470 liter water. Wellicht ga ik daar ook een keer eten met een vriendin (én een doggybag mee naar huis nemen).

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.