Wie durft zijn vingers te branden aan de barbecue?

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we midden in een hittegolf, dagen achtereen is het warmer dan 30 graden. En ik woon in een oud huis, dus als het buiten warm is wordt het dat binnen op een gegeven moment ook. De ochtenden vallen nog wel mee, maar in de namiddag en avond, als ik uitgeput op de bank wil hangen, moet ik noodgedwongen meedoen aan een soort steps-les.

barbecue ongezond warme zomer blog

Vaak begint het om een uur of 4 al: dan moet ik op een holletje naar boven om alle ramen dicht te doen want de spirituslucht walmt tuin en huis in. Die wordt natuurlijk gevolgd door verbrande-dieren-lucht dus het raam moet een aantal uren dicht blijven. Als ik dan om een uur of acht denk de ramen veilig weer open te kunnen doen, begint de volgende buur met spiritus te strooien, om half elf gevolgd door de aansteek van een vuurkorf ‘want het begint nu toch wel af te koelen’.

En zo moeten de mijnheer en ik weer een nacht liggen stoven in een slaapkamer waar het 30 graden is. En dan zijn wij nog zo gezegend dat we geen astma hebben of aan het herstellen zijn van covid-19. Volgens het Longfonds hebben 1,2 miljoen mensen in Nederland een longziekte. De toegenomen populariteit van buitenkachels, pizza ovens, vuurkorven en de verknochtheid van de Nederlander aan de barbecue zorgt ervoor dat zij in de zomer dagelijks kampen met gezondheidsklachten.

van alle kanten wordt het beeld aan ons opgedrongen dat het pas echt zomer en gezellig is als er stukken dier over een houtskoolvuurtje liggen te verkolen

Daarnaast zijn houtkachels en barbecues ook een enorme belasting voor het milieu. Zelfs minister Wiebes (VVD), die toch niet echt bekend staat als een milieu-ridder, zei het eind vorig jaar tijdens een debat: ‘de allerergste luchtverpesters (…) open haarden en barbecues’ (blijven buiten schot). ‘Ik weet zeker dat u uw vingers daar politiek niet aan durft te branden. Is er een verbod in de maak? Nee, dat durft u niet.’

En dat is begrijpelijk want van alle kanten wordt het beeld aan ons opgedrongen dat het pas echt zomer en gezellig is als er stukken dier over een houtskoolvuurtje liggen te verkolen. Zodra het in Nederland warmer is dan 19 graden worden er barbecue-pakketten verkocht in de supermarkten en wordt je doodgegooid net reclames voor nóg grotere luchtvervuilers (barbecues dus).

Voor de stook van houtkachels is er inmiddels een ‘stookalert’: geabonneerden krijgen via het RIVM een mailtje als ze die dag de kachel beter niet aan kunnen steken. Zoiets lijkt me ook een goed idee voor de barbecue: stijgt het kwik boven de 25 graden en blijft het zo voor langere tijd? Dan code rood voor je barbecue, vuurkorf en andere fikkie stokerij. Eet maar een keer salade ofzo. Dan kunnen je buren ook opgelucht ademhalen.

Bron: NRC 26-7-2020

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.