Ways of change: het fairtrade project uit Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Floortje naar het einde van de wereld is mijn favoriete programma van de Nederlandse tv, en niet voor niets super populair. In de laatste aflevering van zondag 26 maart bezocht ze een Amerikaanse vrouw in het noorden van Thailand. Ik vond dit een bijzondere aflevering om verschillende redenen.

IMG 7399

Ten eerste heb ik zelf in Thailand gewoond, in de stad Chiang Mai waar Floortje aan het begin van de aflevering begon. Zo ver als Cara zat, de vrouw de Floortje bezocht, ben ik nooit geweest. Voor wie het niet gezien heeft: Cara werkt in het uiterste noorden van Thailand op de grens met Birma. Daar wonen veel Birmese vluchtelingen die erg kansarm zijn. Erg bekend zijn de vrouwen van de stam Karen, zij hebben vele ringen om hun nek. Thailand gebruikt deze vluchtelingendorpen als een soort toeristenattractie.

Fairtrade projecten
Wat Cara daar vooral doet is deze mensen leren dat ze ook op andere manieren geld kunnen verdienen. Zodat ze niet afhankelijk zijn van de toeristen (en dus de regering van Thailand) en zodat ze ondernemer leren worden. Een van de projecten die in de aflevering genoemd wordt, is Ways of Change. Deze stichting verkoopt wereldwijd de prachtige sieraden die met de hand worden gemaakt door de vluchtelingen.

ways of change fairtrade project

Ik vind dit een erg mooi voorbeeld van een goed fair trade project en erg leuk dat dit op deze manier meer bekendheid krijgt.

Leven van de jungle
Ik zei al dat ik dit een bijzondere aflevering vond om meerdere redenen. Naast dat ik zelf in Thailand heb gewoond en dat het mooie Ways of Change project genoemd wordt, vond ik ook de levensstijl van Cara erg bijzonder. Ze leeft praktisch van de jungle, in een klein hutje. Ze heeft geen enkel Westers comfort nodig en ze heeft bijna geen spullen. En ze doet dat allemaal zo, omdat ze gewoon echt zo is. Je kan zien dat ze straalt en erg gelukkig is met hoe ze daar leeft. Ze vertelt dat de wereld waarin ze eerst leefde altijd maar gericht op consumptie is. En dat is ook zo, en als je zo leeft wil je altijd maar meer. Zij niet. Zij heeft echt ingezien dat je daar niet gelukkig van wordt.

Om eerlijk te zijn zou ik zelf niet zo kunnen leven. Ik leefde daar in Chiang Mai met veel Westers comfort. Ik kan prima met weinig spullen en heb veel gereisd en uit mijn tas geleefd. Maar een matras vind ik toch wel erg fijn, net als een warme douche (ja ook in een warm land, heel erg). En toen ik die spin zag dacht ik, wat een bikkel. Het deed haar echt niks. Ik vond het erg bijzonder dat ze ons een kijkje in haar leven gaf, en echt heel inspirerend.

Heb je de aflevering nog niet gezien? Je kan deze nog bekijken bij NPO. Op de site van Ways of Change kun je ook een erg mooie blog lezen die Cara heeft geschreven naar aanleiding van de aflevering (Engels).

ways of change fairtrade sieraden

En wil je meer weten over Ways of Change? Neem dan een kijkje op de site. Ik zag dat ze nu een speciale korting hebben als introductie voor Nederlanders na de aflevering van Floortje, je krijgt nu 21% korting!