fbpx

Wat ga jij dit jaar nóg beter doen?

Elke nieuw aangeleerde goede gewoonte heeft ongeveer dertig dagen nodig om routine te worden. Daarom is het zulk goed nieuws dat velen zich hebben aangemeld voor ‘Veganuary’: de hele maand januari eten ze alleen maar plantaardige maaltijden. Goed voor het milieu, de dieren èn hun gezondheid. En wie weet inspireert het hen wel om de rest van het jaar ook (overwegend) veganistisch te eten.

beter in 2020 blog

Zo nam ik me jaren geleden (lang voordat je ervoor hoefde te betalen) voor om in de maand januari geen enkel tasje aan te nemen in winkels. Ik was er daarna zo aan gewend dat ik het de rest van het jaar en alle jaren die volgden ook niet meer deed.

Maar wat nou als je al super groen en milieubewust bezig bent? Ook dan kun je vast nog wel iets nóg beter doen. Puilt je kledingkast bijvoorbeeld uit en komen er nog steeds wekelijks ‘Zalandozen’ door de voordeur naar binnen?

Misschien is het dan handig om je kast eens uit te spitten, kleding die je niet meer draagt te doneren en een vriend(in) met oog voor zulke dingen eens te vragen of hij of zij nog tips heeft hoe je de kleding die je al hebt eens anders kunt combineren. Zo herontdek je wellicht iets wat achterin je kast lag.

Zelf sta ik telkens weer versteld van de hoeveelheid plastic die wij wekelijks in de container gooien. En dat terwijl we met onze eigen linnen tasjes naar de bio-supermarkt gaan, onze tanden poetsen met bamboe borstels en al jaren geen tasjes meer aannemen. Waar komt al dat plastic dan vandaan?

Een korte inspectie in de bak geeft een eenduidig antwoord: eten. Het zijn de verpakkingen van ‘mijn’ falafelballetjes, de plakken vegan kaas, de kuipjes hoemoes en de bakken van de breng-Thai. Dat kan wel iets beter. Dus neem ik me voor om in dit nieuwe jaar iets vaker zélf hoemoes te maken en wellicht iets minder breng-Thai te bestellen. Misschien moeten we maar eens op zoek naar een afhaal-Thai waar we de bakjes die we nog in huis hebben kunnen laten vullen…