Waarom zou ik groene energie moeten nemen?

Veel mensen zijn het tegenwoordig eens: het is belangrijk om bewust met het milieu om te gaan. Daarom is ook een van de woorden die je tegenwoordig veel hoort ‘duurzaamheid’. Groene stroom is voor iedereen die milieubewust wil leven een goed begin.

Waarom zou ik groene energie moeten nemen

Het verschil tussen groene en grijze stroom is, dat grijze stroom opgewekt wordt uit kolen, gas en kerncentrales. En groene stroom komt uit zon, wind, waterkracht en biomassa. Een leverancier mag claimen dat hij groene stroom verkoopt als hij genoeg GVO’s heeft. GVO staat voor Garantie voor Oorsprong. Een garantie betekent dat er ergens in Europa meer dan 100 KwH uit een duurzame bron komt.

In 2015 werd er 42 procent aan groene energie verkocht, maar kwam maar 11 procent echt uit duurzame bronnen zoals water,zon, wind of biomassa.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van groene energie?
Een van de belangrijkste voordelen is dat groene stroom erg goed voor het milieu is. Dat komt omdat de energie wordt gemaakt uit bronnen die duurzaam zijn. En heel weinig vervuilende uitstoot heeft. Zo wordt in ieder geval de CO2 beperkt. Het is belangrijk dat er steeds meer van duurzame energie gebruik wordt gemaakt, want zo beperken we het gebruik van andere brandstoffen. En dat is natuurlijk ook weer goed voor het milieu, maar het is ook veel minder duur. Nog een ander voordeel is dat Nederland minder afhankelijk wordt van andere landen omdat er geen olie geïmporteerd uit het buitenland. Iedereen heeft beschikking tot zon, zee en wind, dus het is voor iedereen toegankelijk. Er is zelfs de mogelijk om zelf je energie op te wekken en weer terug te leveren. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen die je kan installeren.

Is groene stroom wel altijd groen?
Houd er alleen rekening mee dat veel energieleveranciers wel claimen dat ze groene stroom leveren, maar dat niet altijd doen. In 2015 werd er 42 procent aan groene energie verkocht, maar kwam maar 11 procent echt uit duurzame bronnen zoals water,zon, wind of biomassa.

Aan de elektriciteit die via het stopcontact wordt geleverd kun je niet zien of je met groene of grijze stroom te maken hebt. Dit kun je alleen maar zien aan de hand van de bronnen waar de energie vandaan wordt gehaald. Daarom gebeurt het ook heel vaak dat grijze stroom wordt verkocht als groene stroom. Dit is gewoon toegestaan, omdat er een legale handel is ontstaan in Garanties van Oorsprong. Alle Europese landen zijn aangesloten bij Garanties van Oorsprong, en mogen certificaten aan elkaar door verkopen. Het tekort aan groene stroom kan op deze manier worden opgelost Garanties van Oorsprong te kopen in het buitenland. Het probleem is alleen dat deze certificaten een eigen leven gaan leiden.

Nederlandse energieleveranciers hoeven eigenlijk niet heel veel te doen om in groene stroom te voorzien. Ze hoeven alleen maar een goedkope Garantie van Oorsprong te kopen om de groene stroom te claimen.

Hoe zorg jij zelf voor een beter milieu?
Nederlandse energieleveranciers hoeven eigenlijk niet heel veel te doen om in groene stroom te voorzien. Ze hoeven alleen maar een goedkope Garantie van Oorsprong te kopen om de groene stroom te claimen. Ze kunnen alleen op deze manier wel doorgaan met de manier van werken hoe ze nu doen. Ze hoeven niet heel goed hun best te doen om meer groene stroom te produceren. Dit gebeurt alleen maar als er een tekort aan Garanties ontstaan.

Hoe kun je er dan op letten dat de groene stroom ook echt groene stroom is? Dat kan alleen maar door na te vragen waar de groene stroom vandaan komt. Komt de groene stroom uit Nederland of uit de regio dan kun je er vanuit gaan dat het goed is. Maar komt de groene stroom uit het buitenland dan kun je er vanuit gaan dat er mee gesjoemeld is. Op deze manier stimuleer je de goede energie leveranciers.

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met EasySwitch.nl.