‘Een beter milieu begint bij jezelf’, pepert de overheid ons sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw in. Een leus die heel logisch klinkt, maar tegelijkertijd de verantwoordelijkheid in z’n geheel bij ons, de burgers, lijkt te leggen.
Zolang grote bedrijven ongestraft en zonder belasting te hoeven betalen het milieu mogen blijven belasten, voelt alles wat wij thuis doen om moeder natuur een handje te helpen als een druppel op een gloeiende plaat.
Gelukkig zijn vele druppels een regenbuitje en laten we daar nu, en naar verwachting in de komende jaren naar snakken: water. Wij Nederlanders worden omringd door water, dus denken we dat het niet op kan. Maar met een gemiddeld waterverbruik van 4100 liter per dag zitten we zeer ruim boven het duurzame maximum van 2740 liter.
Er is natuurlijk geen mens die in zijn eigen huis 4100 of zelfs maar 2740 liter water per dag gebruikt, maar hier zit ‘m de kneep: slechts 3% van je waterverbruik (zo’n 120 liter) vindt in je eigen huis plaats. Als je thee of koffie drinkt, kun je bij die 120 liter al zo’n 400 liter optellen.
Voor het telen van die gewassen wordt ver buiten je blikveld veel water gebruikt. Heb je er suiker in? Dan komt daar nog eens 200 liter bij. Voor de fabricage van de apparaten die je dagelijks gebruikt is iets meer dan 500 liter gebruikt en voor de groei van je groente en fruit en textiel was bijna 800 liter nodig.
Maar dan zijn we er nog lang niet, want het overgrote deel van het water wordt gebruikt voor het ‘produceren’ van dierlijke producten. Bijna 1800 liter per dag zijn nodig voor vlees, kaas, wol en leer.
Maar daar hoor je de overheid niet over. Wel wordt in droge perioden met klem verzocht om de tuin niet te sproeien en vragen ze ons al jaren om niet langer dan 5 minuten te douchen, maar een algemeen barbecue-verbod in tijden van droogte is er nog niet geweest.
En dat komt waarschijnlijk omdat het meeste water dat wij dagelijks ‘verbruiken’ zich elders in de wereld bevond. In de landen waar het veevoer verbouwd wordt, in de landen waar de katoen groeit en geverfd wordt. Landen waar toch al minder water is. Maar het spelletje ‘wat je niet ziet bestaat niet’ gaat hier niet op: we wonen immers allemaal op dezelfde aardbol.
Dus is zo’n regenton natuurlijk heel goed voor het milieu, maar zolang je na het plaatsen van zo’n ding weer lappen vlees gaat staan grillen, is het slechts een druppel op de gloeiende plaat.
Reacties zijn gesloten.