Vul je vegan lifestyle aan met dit belangrijke supplement

Heb je wel eens gehoord van vitamine ‘K2 MK7’? Schrik niet, dit artikel gaat niet over een ingewikkelde scheikundige formule, maar over een goed opneembare variant van vitamine K2. Het is niet makkelijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen wanneer je (onder andere) een plantaardige levensstijl volgt, dus tijd om meer te leren over deze vitamine zodat jij je duurzame lifestyle kunt blijven leven!

De kracht van vitamine K2 MK7

Vitamine K is van de 13 vitamines die we kennen de minst bekende. Dat is jammer, want vitamine K heeft verschillende belangrijke functies in ons lichaam.

blog vegan vitamine k2mk7

Wat is vitamine K?

Zoals gezegd kennen we 13 vitamines. Deze vitamines zijn onder te verdelen in water- en vetoplosbare vitamines. Vitamine K is, net als vitamine A, D en E, een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat vet nodig is om deze vitamines op te kunnen nemen.

Vitamine K krijgen we via ons voedsel binnen, maar onze dikke darmbacteriën maken deze vitamine ook aan. Toch kunnen we niet leunen op onze eigen productie. De aanmaak van vitamine K in ons lichaam is niet voldoende om ons lichaam optimaal te laten functioneren.

Vitamine K1 en K2

Er zijn verschillende vormen van vitamine K, namelijk vitamine K1 (fylloquinon) en vitamine K2 (menaquinon K of MK). Vitamine K2 kan weer worden onderverdeeld in verschillende varianten, zoals MK-4 (vlees en eieren); MK-7 (gefermenteerde producten) MK-8 en MK-9 (kaas en yoghurt). Nu blijkt dat K2 MK7 de meeste waarde voor het lichaam te hebben. Deze vorm wordt langzaam uit het bloed opgenomen. Dit in tegenstelling tot de andere vormen van vitamine K.

Wat is de rol van vitamine K in het lichaam?

Als je kinderen hebt, weet je dat je baby direct vitamine K krijgt toegediend om bloedingen door een tekort aan vitamine K te voorkomen. De Deense onderzoeker Hendrik Dam heeft dit ontdekt. Hij noemde het stofje ‘Koagulations Vitamin’ wat ‘stollingsvitamine’ betekent. Als we onvoldoende vitamine K in ons lichaam hebben, zouden we veel bloed kunnen verliezen als we in onze vinger zouden snijden. Uit nieuwe inzichten blijkt dat vitamine K veel meer taken in ons lichaam heeft dan alleen bloedstolling.

  • Sterke botten
    Vitamine K, met name vitamine K2 MK7, werkt nauw samen met vitamine D3. Deze vitamines zorgen ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding worden opgenomen waardoor we sterke botten krijgen.
  • Gezonde bloedvaten
    Vitamine K  heeft een verzorgende invloed op de bloedvaten. Voldoende vitamine K houdt de bloedvaten elastisch en schoon. Dit is een belangrijk gegeven omdat onze bloedvaten hun elasticiteit verliezen als we ouder worden.

blog vegan vitamine k2mk7 beeld2

Nattō, de ‘vitamine K2-bom’

Om voldoende vitamine K binnen te krijgen, is het belangrijk dat onze voeding voldoende van deze vitamine bevat. In Nederland krijgen we de best opneembare vorm van vitamine K via zuivel en vlees binnen. Wil je een echte goede bron van vitamine K2 binnenkrijgen dan is het Japanse gerecht nattō een aanrader. Nattō wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Voor het oog misschien niet het meest aantrekkelijke gerecht, maar dit gerecht is de grootste bron van natuurlijk vitamine K. Is het lekker? Over smaak valt te twisten, maar in het Westen wordt de smaak minder gewaardeerd.

In onderstaande tabel zijn de voedingsmiddelen opgenomen die rijk zijn aan vitamine K1 en vitamine K2. De hoeveelheden zijn aangeven in microgram per 100 gram.

Voedingsmiddel Vitamine K1 Vitamine K2
Nattō (gefermenteerde sojabonen)

Goudse kaas

Kwark

Boerenkool

Spinazie

Spruitjes

Broccoli

35

3,5

1

820

390

350

260

1100

70

25

0

0

0

0

bron: Nevo-online

Gezonde voeding of extra vitamine K2 MK7 slikken?

Is gezonde voeding voldoende of heb je extra vitamine K nodig in de vorm van een supplement? Eet je dagelijks minimaal 250 gram groente (ca. 5 opscheplepels), gebruik je goede vetten (vette vis, olie, noten) en neem je regelmatig zuivel, ei, vlees en gefermenteerde producten dan krijg je voldoende vitamine K binnen. Als je weet dat je deze producten nauwelijks gebruikt, kan een supplement uitkomst bieden.

Vitamine K2 MK7 via vitaminesperpost.nl

Je kunt bijvoorbeeld bij vitaminesperpost.nl terecht voor de goed opneembare VitaMK7®. Deze natuurlijke sojavrije vitamine K2 MK7 wordt op een geavanceerde manier geproduceerd door het bedrijf VitaminK7. De vitamine K2 wordt verkregen door middel van een natuurlijk fermentatieproces met behulp van Bacillus subtilis ssp nattō-culturen (bacteriën). Alleen deze nattō-bacteriën worden gebruikt om een ​​goede en natuurlijke sojavrije vorm van vitamine K2 te verkrijgen die voor 99% uit menaquinone-7 bestaat. Dit unieke productieproces is gepatenteerd in Europa, Amerika en Japan en staat er garant voor dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen, oplosmiddelen, E-nummers of conserveringsmiddelen.

Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 varianten van vitamine K2 MK7, namelijk Vitamine K2 MK7 100 mcg (60 capsules; € 24,95) en Vitamine K2 MK7 200 mcg (60 capsules; € 29,95). Zowel de inhoud als de capsule van deze vitamine K2 MK7 supplementen is van plantaardige oorsprong. De capsules zijn daarom geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Dit blog is geschreven in samenwerking met vitaminesperpost.nl

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.