Biologisch eten niet gezonder en veiliger? Voedingscentrum toch…

Als je in Google zoekt op het woord ‘biologisch’ vind je als eerste resultaat een advertentie van het Voedingscentrum: ‘alles wat je wilt weten over biologisch’. De tekst begint echter met de stelling dat biologische voeding niet gezonder en niet veiliger is dan niet-biologische voeding. Dat is raar, want dit is wel degelijk bewezen (en ook logisch). Het langste en duurste onderzoek ooit naar het verschil had als conclusie dat het eten van biologische voeding gelijk staat aan het eten van een extra portie fruit en groente. Zoveel meer voedingstoffen zitten erin, tot wel 40% meer.

Daarnaast bevat het meer ijzer en zink, mineralen die steeds minder voorkomen in gewoon groente en fruit. Biologische melk blijkt 80% meer anti-oxidanten te bevatten (en geen anti-biotica). Voedingscentrum neemt niet de moeite om zich op de hoogte te stellen van dit onderzoek, laat staan om zelf met een wetenschappelijke onderbouwing te komen.

En hoe zit het met het gif op groente en fruit?

Weet wat je eet - frontVoedingscentrum zegt: ‘biologische groenten en fruit bevatten meestal minder resten van bestrijdingsmiddelen’. En: ‘biologische groenten bevatten soms minder nitraat, mogelijk doordat ze beperkt worden bemest’.  Toch houden ze vol dat het net zo veilig is, dat spreekt elkaar tegen. Biologische boeren gebruiken natuurlijke pesticiden, daar tref je dus geen of nauwelijks gif op aan. Natuurlijk zitten er wel altijd resten van pesticiden op gewoon groente en fruit. Ook niveaus die binnen de wettelijk gestelde ‘veilige normen’ voor pesticiden-residuen vallen, doden kikkers binnen een uur (bron Guardian). En soms zit het niveau ruim boven de wettelijke norm. Dit blijkt o.a. uit de jaarlijkse gifmeting van Milieudefensie. Zij analyseren de gegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Vorig jaar werd 9% van al het niet-biologische groente en fruit onveilig bevonden. Met name druiven, komkommers en paprika’s (met name uit Spanje) zijn berucht. Druiven bevatten in 18% van de metingen meer gif dan toegestaan en in 2% is zelfs sprake van een acuut gezondheidsrisico. Komkommers doen het ook slecht: acuut gezondheidsgevaar in 12% van de metingen. De gezondheidsnorm bij perzik voor baby’s werden maar liefst 10 keer overschreden. Biologisch groente en fruit: 0 overtredingen!

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Je mag van een instituut als het Voedingscentrum verwachten dat ze niet zomaar dingen afraden, zeker niet als het gaat om juist gezonde alternatieven. Het voedingscentrum zou zich moeten inzetten tegen ongezonde voeding, maar niets is minder waar. Dit is een zogenaamd ‘onafhankelijke’ organisatie die betaald wordt met overheidsgeld om gezonde alternatieven in discrediet te brengen. Dat is gebeurd met kokosolie, biologische voeding en onlangs moesten zelfs superfoods het ontgelden. Tegelijkertijd blijven zij hun ‘Ik kies Bewust’ (zo is Ola ijs een heel bewuste keuze) en ‘Schijf van 5’ (vooral veel zuivel, vlees en brood eten) leugens pushen. Je zou haast denken dat er grote voedselbedrijven achter zitten. Opvallend is ook dat hetzelfde gebeurd in Engeland. Daar is het equivalent van het Voedingscentrum even negatief over biologisch eten.

Niet eerlijk over voeding

Eerlijk over voeding is de slogan van het Voedingscentrum. Het is zeer kwalijk dat een autoriteit op wiens advies veel mensen blind afgaan, foutieve informatie verstrekt, die een kwetsbare jonge branche raakt. Een branche die ook nog eens – meer dan iedere andere branche – bezorgd is over de gezondheid van mensen en vervuiling van het milieu. Wij en vele anderen bloggers, bn’ers en dietisten willen daarom dat Voedingscentrum stopt met deze onbegrijpelijke missie. Anders kunnen zij hun slogan beter veranderen naar ‘niet eerlijk over voeding’ of ‘nietsvermoedende burgers mis-informeren’.

Onderzoeksresultaten biologisch eten

Omdat wij niet van een half verhaal houden hebben we een samenvatting van het Engelse onderzoek door de Universiteit van Newcastle – wat bewijst dat biologische voeding gezonder is – overgenomen:

“Organic fruit and vegetables contain on average 12 per cent more health-promoting compounds than conventionally grown produce, scientists at Newcastle University have found. The study, published in the academic journal Critical Reviews in Plant Sciences, reveals that organic crops contain significantly higher levels of secondary metabolites – compounds that are believed to protect us against a range of diseases including obesity – than conventionally-grown crops. The team, based in the university’s School of Agriculture, Food and Rural Development, reviewed all the published research on secondary metabolites and vitamin C in fruits and vegetables produced using organic or conventional methods. Secondary metabolites are said to help guard against cancer, diabetes and heart disease and include alkaloids, carotenoids and salicylates as well as polyphenols such as tannins, flavanones and resveratrol.

Study lead Dr Kirsten Brandt explains: “Organic and conventional production methods result in small but highly significant differences in composition of fruits and vegetables….Using an existing model for calculating the benefits to health of increasing the consumption of vegetables and fruits, we calculated that switching from conventional to organic fruits and vegetables, without changing the amount consumed, could result in estimated average increases in life expectancy of 17 days for women and 25 days for men.”” (bron FoodandAgpolicy.org).

Bronnen

– Wettelijke normen gifresten op groente en fruit beschermen gezondheid onvoldoende – https://weetwatjeeet.nl/

– Organic food really IS better for you, claims study – Daily Mail

Pesticides kills frogs within hour – Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *