Vijf groene dingen waar ik deze maand blij van werd


Dit zijn alle leuke groene nieuwtjes en andere dingen die ik tegenkwam deze maand.

1. Muur wordt ecologisch restauratiegebied

In een filmpje dat de Partij voor de Dieren deelde op Facebook was te zien dat op de grens tussen de VS en Mexico, waar ‘the Wall’ had moeten komen, nu een binationaal rivierenpark gerealiseerd zal worden. Dit park zal dienen als ecologisch restauratiegebied.

duurzame groene nieuwtjes oktober

2. Bedrijven stoppen met mijnen in Amazonegebied

In datzelfde filmpje was trouwens ook te zien dat 130 mijnbouwbedrijven stoppen met materiaalwinning in het Amazonegebied. Hopelijk draagt het bij aan herstel van het gebied en kunnen de oorspronkelijke bewoners er weer veilig wonen.

3. Ik probeerde Waterdrop

There is an autum chill in the air… en ik vind dat heerlijk, want de zomer was wat mij betreft veel te warm. Op warme dagen heeft je lichaam nog meer behoefte aan vocht dan anders: wel ruim een liter meer. Alleen maar water gaat op den duur vervelen en niet iedereen heeft zin in een kop (kruiden)thee als het boven de 30 graden is. En om nou plastic flessen met frisdrank in huis te halen…

Daarom probeerde ik Waterdrop. Dit zijn blokjes waarmee je je fles water een smaakje geeft. Zonder suiker maar mét vitaminen. Extra leuk: voor elk pak met 12 Waterdrop-blokjes dat je koopt, haalt Plastic Bank een fles uit de natuur, sorteert die, wast en versnippert ‘m en zorgt dat ie verwerkt wordt tot een nieuw product.

4. Je eigen prik maken

Water met een smaakje is al lekker, water met een smaakje én prik is af en toe nóg lekkerder natuurlijk. Maar omdat we heel goed weten dat al die bedrijven die zeggen dat ze ‘water in flessen’ verkopen, natuurlijk vooral heel veel plastic flessen produceren, maken we onze ‘prik’ nu zelf. We hebben een bruisapparaat van MYsoda gekocht, gemaakt van biocomposiet (houtvezel dat een bijproduct is van zagerij- en pulpindustrieën en waarvoor dus geen bossen hoeven te worden gekapt).

De cilinders met koolzuur worden hergebruikt en gaan tot wel 40 jaar mee. Er gaat wat ons betreft dus geen geld meer naar bedrijven die vooral plastic flessen en een klein beetje koolzuur verkopen.

5. Inspiratie voor wie wat wilt doen

Deze maand las ik ‘Het idealen boek’ van Marnix Geus; een boek voor ondernemers, veranderaars en wereldverbeteraars. ‘Onze planeet schreeuwt om wereldverbeteraars in alle kleuren en maten’, schrijft Marnix. Zelf startte hij The Present Movement, een beweging van mensen die zich inzetten voor gelijkwaardigheid en medemenselijkheid. Ook bezocht hij vluchtelingenkamp Moria om daar praktische hulp te kunnen bieden en te inventariseren wat zijn stichting zou kunnen betekenen voor ontheemden.


In zijn boek laat hij diverse changemakers aan het woord. ‘Het idealen boek’ is een aanstekelijk boek voor iedereen die ‘iets’ wil doen, maar nog niet weet wát. Of misschien wel weet wát, maar niet weet hoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *