Verantwoord speelgoed kopen met de feestdagen, waar kun je op letten?

Half november wordt het weer hoog tijd om je bezig te houden met Sinterklaascadeaus. Je kinderen hebben hun wensen, maar jij hebt zelf ook je ideeën over wat je geschikt vindt voor ze. Hopelijk lukt het je om die twee met elkaar in balans te brengen.

verantwoord speelgoed feestdagen

Wat is belangrijk bij het kiezen van speelgoed?

Eerder schreef ik al eens over de gevaren van plastic speelgoed. Giftige stoffen  (weekmakers, broom, kwik en verfstoffen) kunnen de ontwikkeling van je kind schaden. Plastic speelgoed heeft echter nog andere nadelen, die misschien minder opvallen, maar ook het overwegen waard zijn. Wat vind je belangrijk bij het kiezen van speelgoed? Natuurlijk moet het leuk zijn om mee te spelen, maar andere punten zijn: uitdaging bieden, creativiteit stimuleren en veelzijdigheid.

Uitdagend: het speelgoed waar je kind mee speelt, zou zijn hersenen bezig moeten kunnen houden. De hersenen van kinderen zijn nog in ontwikkeling. Kinderen leren van spelen en het speelgoed kan daar een bijdrage aan leveren. Hoewel bijvoorbeeld Duplo veelzijdig en uitdagend is (je kunt er veel verschillende dingen mee bouwen), is het van plastic en worden er veel verfstoffen gebruikt. Zijn houten blokken minder leuk? Niet alleen kun je er ook mee bouwen, maar heeft je kind ook nog de vaardigheid nodig om de blokken netjes neer te zetten, zodat ze niet omvallen. Alleen maar meer uitdaging dus.

Creativiteit: Speelgoed moet de creativiteit van kinderen stimuleren. Daar schort het bij het huidige speelgoed nogal aan, vind ik. Want hoe wordt de fantasie van kinderen gestimuleerd, als het speelgoed geen ruimte meer overlaat voor fantasie? Denk aan dozen vol speelgoed met een uitgewerkt thema (zoals Star Wars), aan auto’s met geluiden, poppen die hun behoefte doen enzovoorts. Het kind hoeft er niets meer bij te verzinnen, het verhaal is al bedacht. En dat is jammer. Het zou veel beter zijn om neutraal speelgoed te hebben, waarbij het kind echt gestimuleerd wordt zelf aan de slag te gaan. Een kind heeft helemaal geen toeters en bellen nodig om te spelen, en het is veel leuker om die zelf te verzinnen.

instrument 2010525 640

Veelzijdigheid: Naast dat die uitgekauwde thema’s de fantasie niet stimuleren, is zulk speelgoed ook erg beperkt in hoe het gebruikt kan worden. Een ruimteschip is altijd een ruimteschip en een racebaan kan alleen maar een racebaan zijn. Het spel dat het kind speelt, kan alleen maar over dat thema gaan. Als het kind uitgekeken raakt op dat thema, is het speelgoed ook niet leuk meer. Gewone poppen, een garage of blokken kunnen overal voor gebruikt worden en gaan jarenlang mee.

Speelgoed van natuurlijke materialen

Speelgoed zonder felle kleuren, opzichtige geluiden of een hip thema springt misschien minder duidelijk in het oog. Maar het heeft uiteindelijk meer mogelijkheden in zich dan het standaard plastic speelgoed. Kinderen krijgen al zo vreselijk veel prikkels over zich heen. Als je kind dan met natuurlijke materialen kan spelen, zoals hout, bamboe, katoen, zonder allerlei schreeuwerige kleuren en geluiden, kan hij in alle rust zijn fantasie de vrije loop laten. We zijn benieuwd wat jij hierover denkt. Wat was jouw favoriete speelgoed vroeger? Kun je zien dat jouw kinderen anders spelen? Wat is het lievelingsspeelgoed van jouw kind?