fbpx

Vegetariër in een Hummer – recept voor vegetarische quiche (glutenvrij)

Ik zit met vriendin H. achter een kop groene thee. Zij is een beetje mijn ‘groene goeroe’, zij is nóg meer bezig met groen leven dan ik en regelmatig heeft ze goede tips voor me. Dit keer heb ik er één voor haar: ik vertel haar over de pee pee wipes die ik sinds enkele weken gebruik en dat me dat prima bevalt.
 ‘Oh wat goed’, zegt ze. ‘Ik ben de laatste tijd helemaal niet zo goed bezig. Ik had me voor de geboorte van mijn zoon voorgenomen om het heel netjes te doen, met wasbare luiers enzo, maar het is zo’n gedoe!’

Een vegetariër in een Hummer is minder vervuilend dan een vleeseter op de fiets

Ik kijk naar de menukaart die naast me ligt. Toch maar weer een bagel met wilde zalm, besluit ik. En ineens moet ik denken aan een zinnetje uit de documentaire ‘Meat, the truth’ van Marianne Thieme: ‘Een vegetariër in een Hummer is minder vervuilend dan een vleeseter op de fiets’. Vriendin H. eet al zo’n beetje haar hele leven vegetarisch, dus geen vlees en ook geen vis en daarmee is ze automatisch groener dan ik. 
Vlees eet ik nauwelijks, één keer per maand een biologisch kippetje en op zondag wat vleeswaren op de smeltpizza en dat is het wel. Maar vis eet ik wel wekelijks (niet zelden twee keer). Ik zou niet zonder kunnen.

Vriendin H. eet al zo’n beetje haar hele leven vegetarisch, dus geen vlees en ook geen vis en daarmee is ze automatisch groener dan ik

Maar de rest van de tijd eten we dus vegetarisch. Zeker in de zomer is dat geen enkel probleem, dan eten we vaak een lekkere salade of maiskolf met kipstucjes van de vegetarische slager of als we ‘makkelijk’ eten: Quorn in saus met ovenfrietjes en doperwtjes. Maar ’s winters heb ik nog wel eens trek in iets dat lang in de oven warm heeft staan worden. Maar ja, stoofpotjes met vlees eet ik niet meer. Een quiche is een goed alternatief en je kunt eindeloos variëren met (vegetarische) vulling. 
Omdat ik geen tarwe eet maakt mijn huiskok (beter bekend als echtgenoot) een glutenvrije variant van boekweitmeel. En dat gaat als volgt:

vegetarische-quiche-glutenvrij-recept

Glutenvrije vegetarische quiche

Ingrediënten bodem:
– 1 eetlepel (15ml) olijfolie- 3 ruime eetlepels (50 ml) melk of melk-alternatief
– 50 gram zure room
– 150 gram boekweitmeel
– snuf zout

Meng alles goed met elkaar, bijvoorbeeld door middel van een keukenmachine. Als het te droog is kan er een klein drupje water bij, maar het mag niet te nat worden. Maak een bal van het deeg en zet het voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een taartvorm en vet het in. Leg dan de deegbal in het midden en verspreid het deeg met je duimen over de vorm. Let erop dat deeg van boekweitmeel minder elastisch is dan gewoon meel (met gluten). Als het erg plakkerig is kun je je vingers in een kommetje water dopen.

Bak dan de bodem 10 minuten voor. Haal het uit de oven en ga dan verder met de vulling.

Ingrediënten vulling:
– 3 eieren
– 150 gram zure room
– 50 gram geraspte oude kaas
– groenten naar eigen invulling

Meng alles goed met elkaar en voeg leef je lekker uit wat betreft de groenten die je wilt toevoegen. Taart moet een beetje afkoelen voor je hem uit de bodem haalt, anders brand je je handen!

Onze favoriete vulling van dit moment is een mengeling van vijgen, gekarameliseerde ui, geitenkaas, tijm en walnoten. Lekker warm en vegetarisch. En we hebben óók geen Hummer, dus we zijn op de goede weg.

Reacties zijn gesloten.