Veganuary – mijn favoriete super makkelijke vegan recept

Januari is tegenwoordig omgedoopt tot ‘veganuary’! Oftewel, begin het nieuwe jaar gezond én duurzamer, door meer plantaardig te eten. Zelf eet ik niet altijd 100% veganistisch, maar ben ik wel al zo’n 30 jaar vegetariër en zuivel eet ik ook zo min mogelijk. En ik geef het heel eerlijk toe, een enorm getalenteerde kok ben ik eigenlijk ook niet. Vandaar dat EcoGoodies dan ook niet vol staat met allemaal mooie duurzame, plantaardige recepten.

veganuary recept thaise groene curry vegan blog

Aangezien ik niet zo enorm van het koken ben, zijn mijn recepten vaak makkelijk en toch lekker. Ik hou enorm van kookboeken – ze zien er zo mooi uit – maar als een recept te uitgebreid en ingewikkeld is, dan haak ik enorm af. Daar heb ik gewoon echt geen tijd voor!

Ik ben dus van de lekker snelle en simpele gerechten, maar wel met smaak.

Daarom deel ik voor één keer een recept met jullie, mijn super makkelijke Thaise groene curry is die altijd lukt en die iedereen lekker vindt!

Recept: Thaise curry – de makkelijke en snelle versie

Voor deze curry gebruik ik het liefste de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager, omdat die enorm lekker zijn. Bij de meeste supermarkten kun je die kopen. Maar ook met tofu wordt het lekker!

Ingrediënten:

  • 2 porties biologische (pandan) zilvervliesrijst
  • 1 zak gesneden Chinese groenten (of combinatie van bloemkoolroosjes met sperziebonen)
  • Groene Thaise curry van Fairtrade Original (of van toko)
  • 1 pakje biologische kokosmelk
  • Kipstuckjes van de Vegetarische Slager
  • Optioneel: verse limoen

Wanneer ik echt een makkelijke snelle maaltijd wil zonder snijden, gebruik ik voor dit recept een zakje met gesneden groenten. Maar je kan ook zelf groenten snijden natuurlijk. Een smakelijke andere variant is om bloemkoolroosjes (halve bloemkool ongeveer) te combineren met gesneden stukjes sperziebonen.

Kook de rijst, ik meet altijd de rijst af, zodat je geen water hoef af te gieten. Ik heb zelf idee dat de rijst dan lekkerder is. Dit doe je door van precies 2 keer de hoeveelheid rijst die je gebruikt, water erbij te voegen. Dus bijvoorbeeld 1 cup rijst en 2 cups water. Dit ga je dan vervolgens gewoon koken en wanneer het klaar is, is al het water opgenomen.

Terwijl de rijst opstaat, ga je de groenten bakken. Ik doe dit altijd in een beetje ontgeurde kokosolie. De groenten moeten wel even 10 minuten bakken, zodat ze wat zachter zijn geworden. Dan doe je de currypasta erbij. Als je currypasta hebt van de toko, gebruik je ongeveer een eetlepel. Als je die hebt van Fairtrade Original (deze is te koop bij de supermarkt) dan moet je wat meer toevoegen, want die is een stuk minder pittig. Je kan dan het hele pakje gebruiken als je wel van een beetje pittig houdt. Even de currypasta aanbakken en dan mengen met de groenten. Daarna doe je de kokosmelk erbij.

Ondertussen bak je in een andere pan de Kipstuckjes, totdat ze een beetje bruin zijn. Laat de curry nog een beetje pruttelen. Als je liever een wat dunnere curry hebt, kun je er wat water bij doen. Als de Kipstuckjes klaar zijn, voeg je deze toe. De rijst zou nu ook wel ongeveer klaar moeten zijn.

Eet smakelijk!

Je kan de curry nog wat specialer maken door een halve limoen erin leeg te knijpen. Ook is het super lekker als je een beetje Thaise basilicum toevoegt. Dit kun je kopen bij de meeste toko’s, het smaakt erg anders dan gewone basilicum! Andere manieren om het wat lekkerder te maken zijn om wat lemongrass toe te voegen en wat kaffir/citroenblad bladeren. Die moet je er voor het serveren weer uithalen.

Budget tip: Deze curry is ook erg lekker als je de Kipstuckjes vervangt door natural tofu.

Ga je dit recept proberen? Wat is jouw favoriete snelle vegan recept?

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.