Vaker plantaardig eten, hoe dan? Vegan ontbijttips!

In zijn boek ‘Het klimaat dat zijn wij’ spoort auteur Jonathan Safran Foer ons aan om plantaardig te gaan eten. Op zijn minst bij het ontbijt en de lunch. Voor sommigen zal dat best een omschakeling zijn. Je kunt je glas melk natuurlijk vervangen door rijstmelk, je boterham besmeren met kokosolie en er een plak vegan kaas op leggen, maar ik kan me zo voorstellen dat je dan denkt ‘het smaakt anders’ en wellicht afhaakt.

vegan ontbijt blog

Zelf ontbijt ik in de winter vaak met ‘appeltaartontbijt’. Het enige nadeel aan dat recept is dat het wat meer tijd kost dan het besmeren van een boterham en dat je de avond van tevoren niet moet vergeten om je havermout te laten weken.

Daarom (en voor de broodnodige afwisseling) eet ik niet elke ochtend hetzelfde.

Een andere favoriet is havermout met banaan

Verwarm 80 tot 100 ml rijst- of havermelk in een steelpannetje en roer er 2,5 of 3 eetlepels havermout doorheen (de hoeveelheid melk en havermout bepalen de structuur van je havermout, melkig of vaster van vorm).

Blijf roeren tot het vastere vorm begint te krijgen. Roer er dan een banaan in stukken doorheen. Serveer met een handje walnootstukjes en een blokje extra pure chocola eroverheen.

In de zomer eet ik ook vaak overnight oats (drie eetlepels havermout die gedurende de nacht in rijstmelk hebben geweekt) met wat noten en een handvol frambozen uit eigen tuin of aardbeien. Kokosyoghurt (of amandelyoghurt) met granola is ook een voedzaam, vegan en gezond ontbijt. Let alleen even op of er geen honing in de granola zit als je 100% vegan wil ontbijten.

En een boterham met pindakaas, pure chocoladehagelslag of kokosbrood is natuurlijk ook een prima vegan start als je weinig tijd hebt.

pinterest 10

Reacties zijn gesloten.