Tuinieren met hart voor de natuur

Heb je ook zo’n plezier gehad van je tuin of balkon deze zomer? Met het mooie weer dat we gehad hebben, is de tuin een heerlijke plek om te genieten van de zon. Het is je eigen, kleine plekje groen, waar je weer tot rust kunt komen. In je tuin of op je balkon heb je mooie bloemen, struiken en misschien een boom staan.

tuinieren met hart voor de natuur blog

Groen om ons heen is belangrijk om ons goed te voelen. Maar het werkt ook andersom. Door voor mijn tuin te zorgen, heb ik het gevoel, indirect, ook voor de natuur te zorgen. Daarom vind ik het belangrijk om ook daar milieubewust te werk te gaan.

Tips om groen te tuinieren

Wil je een echt “groene” tuin, dan kun je de volgende tips gebruiken.

  • Natuurlijk gebruik je geen gif. Consequent onkruid wieden werkt het beste.
  • Schoffelen is niet nodig en verstoort de bodem, zowel de oppervlakkige wortels als de bodemdiertjes.
  • Laat blaadjes en afgevallen takken liggen. Ze zullen een rijke, voedzame bodemlaag vormen die je planten voedt. Ook is het een goede schuilplaats voor insecten en kleine dieren. Een rijke bodem is de basis voor je planten.
  • Water geven is niet altijd nodig. Laat je planten zelf goed wortelen, zodat ze makkelijker bij het grondwater kunnen komen.
  • Doe zoveel mogelijk met de hand. Het is een manier om tot rust te komen en meditatief bezig te zijn. Beter om te snoeien met een snoeischaar dan de elektrische heggenschaar.

Bloempotten en plantenbakken van gerecycled plastic

Je hebt niet altijd de ruimte voor vaste planten, al helemaal niet als je alleen een balkon hebt. Dan kies je dus voor bloempotten. Ik wil met mijn tuin niet bijdragen aan nog meer afval. De meeste plantenbakken zijn gemaakt van plastic. Er zijn ook wel potten van steen, maar ik vind het zo zonde dat deze kapot kunnen vallen of in de winter kapot vriezen.

Met plastic is die kans een stuk kleiner, maar dan dan is het wel zo fijn als ze van gerecycled plastic zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de potten van Elho. Deze zijn mooi en hip en online verkrijgbaar in allerlei kleuren. Er zijn bakken en potten voor binnen en buiten, zowel bloempotten als plantenbakken en potten voor hangplanten.

Het mooie van gerecycled plastic is, dat er voor het maken van de potten geen nieuwe grondstoffen hoeven worden gebruikt, maar het maakt ook de berg afval die we met zijn allen produceren kleiner. Elho verwerkt elk jaar meer dan 5 ½ miljoen kilo plastic! Dus daarom scheiden wij ons afval en daar gaan onze flessen shampoo, afwasmiddel en vleesbakjes naartoe (ook al proberen we zo min mogelijk plastic te gebruiken).

Tuinieren maar dan anders

Dat stukje groen achter mijn huis is mij alles waard. En tuinieren kost tijd, dat is waar. Maar het brengt je net weer wat dichter bij de natuur. Met je handen in de aarde, met je gedachten bij groen, het seizoen, bij groeien en bloeien. Neem de tijd om te genieten terwijl je werkt. Dan blijkt dat die tijd die je erin stak dat dubbel en dwars waard was.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.