Nu de scholen weer begonnen zijn en de meeste mensen op zomervakantie zijn geweest, is het een veel gehoorde vraag: waar ben jij geweest? Een ideaal moment voor KNNV Uitgeverij en Vogelbescherming Nederland om een boek uit te brengen met dezelfde vraag als titel.
In de Waddenzee komen heel veel ‘reisvogels’ samen. In de winter zijn er vogels die uit het noorden terugkomen. In de zomer komen er heel veel vogels uit het zuiden. Sien, de scholekster is blij om al haar vrienden weer te zien en vraagt naar hun avonturen in het buitenland.
De mooie illustraties zullen kinderen en andere (voor)lezers aanspreken. Op elke dubbele pagina is een QR-code te vinden die meer informatie kan geven over de diverse vogels. Leuk voor een biologie- en aardrijkskunde-les op school.
Maak plaats voor laatbloeiers
Het is tijd voor laatbloeiers, en dan bedoel ik nu niet kinderen die iets meer tijd nodig hebben om te laten zien wat ze kunnen, ik bedoel bloemen. En dan vooral bloemen waar bijen, vlinders en andere vliegers om staan te springen.
In Nederland zijn we 85% van onze natuur kwijt. Insecten en vogels zijn dus steeds meer afhankelijk van wat we in onze tuin doen. Zorg je voor een lang tuinseizoen waarin er altijd wel een inheemse plant bloeit, dan help je de dieren enorm.
Om je een handje te helpen heeft Natuurmonumenten een actiepakket Laatbloeiers. Je kunt dit pakket, met daarin een bloeikalender en bloemzaadjes, gratis aanvragen.
Een nieuwe richtlijn
Op 24 mei van dit jaar heeft de Europese Unie de Corporate Sustainability Due Dilligence Directive (CSDDD) ingevoerd. Deze richtlijn heeft als doel de broeikasuitstoot van grote bedrijven aan banden te leggen.
Deze bedrijven moeten nu aan kunnen tonen dat ze geen schade toebrengen aan milieu en klimaat, geen mensenrechten schenden en ze moeten een klimaatplan hebben. En, ook niet onbelangrijk: bewijzen dat ze het uitvoeren. Hierover moeten ze jaarlijks rapporteren.
Dit laatste is weer vastgelegd in een andere richtlijn: de Corporate Sustainability Reportive Directive. De overwinningen van milieuorganisaties in de klimaatzaken tegen Shell hebben bijgedragen aan deze nieuwe Europese richtlijnen.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.