Tips voor groene voornemens voor 2021 in corona tijd

Niemand zal ontkennen dat 2020 een raar jaar is geweest. We gingen van lockdown naar lockdown, wc-papier was eventjes gewilder dan de nieuwste iPhone en het was nog belangrijker dan anders om even opzij te stappen als je oudere buurvrouw met haar rollator er even langs wilde. Anderhalvemetersamenleving is zelfs woord van het jaar geworden. Ja, dat is allemaal aan elkaar zonder spaties of streepjes.

Tips voor groene voornemens voor 2021 in corona tijd

Menigeen heeft zich kapot verveeld (wat er wel weer voor zorgde dat mensen veel meer boeken hebben gelezen dan eerdere jaren). En tegelijkertijd lijkt het jaar voorbij te zijn gevlogen. 
Ik kan me daarom voorstellen dat velen nog een beetje met hun ogen zitten te knipperen en nog geen seconde hebben nagedacht over goede voornemens en op z’n best die van een jaar geleden nog eens afstoffen.

Mocht je je er toch aan willen wagen, dan geef ik je bij dezen een paar tips voor groene goede voornemens.

Bestel duurzamer met minder plastic

2020 was een beetje het jaar van ‘ik heb geen zin om me in de post-apocalyptische chaos te storten die supermarkt heet dus we bestellen wel wat’ (ook om de horeca te steunen natuurlijk). Wij zijn dan al snel geneigd om Thais te bestellen (want, lekker veel keuze in vegetarische gerechten), maar dat zijn dan wel elke keer minstens 5 plastic bakjes. En ik heb geprobeerd om ze te hergebruiken als opbergbakjes voor noten, maar daarvoor gaan ze veel te snel stuk. Dus belanden ze in de plasticbak.

Gelukkig zijn er in de stad waar wij wonen (Haarlem) ook vega/vegan restaurants die in papier verpakken (VanVeg en Star Anise The Green Deli). Het is mijn goede voornemen om in 2021 nog vaker bij hen te bestellen. Om de horeca te steunen hè?

Gebruik minder plastic verpakkingen

Wil je graag nog meer doen om de plasticsoep terug te dringen? Kijk dan eens kritisch naar wat je allemaal in je badkamer hebt staan. Begin eens met datgene wat je gebruikt om jezelf mee schoon te maken. Gebruik je douchegel uit een fles? Een stuk zeep werkt net zo goed en heeft vaak alleen een stukje karton als verpakking. Probeer ook eens een solid shampoo: een stuk zeep, speciaal voor je haar. Dat hoeft niet duur te zijn, Marcel’s Green Soap heeft nu ook shampoo bars en die zijn in de aanbieding bij Big Green Smile nu nog geen € 4,-. Ik ga ‘m binnenkort proberen, maar tot die tijd is de Volume & Strength bar van Skoon (verkrijgbaar bij EkoPlaza) mijn favoriet. Meer tips voor een plasticvrije badkamer lees je hier.

Go vegan

Om nooit meer een jaar als 2020 mee te hoeven maken zit er maar één ding op: wereldwijd stoppen met de bio-industrie. Dieren die op grote schaal in kleine ruimtes bij elkaar gestopt worden zijn de oorzaak van het ontstaan van zoönosen als covid-19. 
Wil je daar absoluut niet aan bijdragen, dan zit er maar één ding op… go vegan! 
Voor velen is dat nog een grote stap, sommigen vinden het nogal extreem en weer anderen denken dat vegan eten nog steeds een hap tofu en een toefje geraspte wortelen is.

Er is maar één manier om erachter te komen dat dat niet het geval is en dat is gewoon proberen. Doe bijvoorbeeld mee met veganuary, het is gratis en je wordt 31 dagen lang voorzien van vegan recepten. 
Je kunt natuurlijk ook je local vegan om zijn of haar favoriete recept vragen of een vegan kookboek voor jezelf kopen als steuntje in de rug.

En als je het helemaal niet meer ziet zitten: Papa John’s heeft ook vegan pizza’s, plasticvrij bezorgd in een kartonnen doos.

Doe met die informatie wat je wilt…
 De beste wensen voor 2021!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.