Tips voor een plasticvrije badkamer

Een kennis van mij plaatste een foto op Instagram van haar ‘verbeterde’ badkamer: zodra de flessen die ze nu gebruikte leeg waren, gingen zij en haar dochters over op shampoo bars. ‘Met drie vrouwen met lang haar in één huis gaat dat flink wat flessen schelen’, schreef ze eronder. En gelijk heeft ze.

Omdat ze de ‘groene’ smaak te pakken had gekregen, vroeg ze tips om nog meer plastic uit haar badkamer te bannen. Nou, die heb ik wel.

plasticvrije badkamer tips

Zo ben ik groot fan van de scrubblokjes van PHB Ethical Beauty: ze zijn verpakt in een kartonnen doosje, ruiken heerlijk en je huid wordt er heel zacht en glad van.

Douchegel zit vaak verpakt in plastic flessen, als je die wil vermijden kun je een ‘ouderwets’ stuk zeep proberen. Maar dan natuurlijk wel in een groen jasje: bijvoorbeeld Werfzeep of Aleppo zeep van Nael op basis van olijfolie. Die zijn zelfs geschikt voor een heel droge huid (geloof me, ik kan het weten).

Ben je in het gelukkige bezit van een bad, dan heeft Weleda producten in een glazen fles zoals ‘Verkwikkingsbad’, ‘Crèmebad’ en ‘Ontspanningsbad’.

Na het douchen of badderen wil je je natuurlijk even goed insmeren. Veel bodylotions en –butters zitten in een plastic flacon. De body butters van Zoya goes pretty (ik raad de Shea Butter met lavendelolie aan) zit in een (mooi vormgegeven) blikje.
Je kunt het natuurlijk nóg meer ‘basic’ houden en je insmeren met sesamolie (verkrijgbaar bij biologische supermarkten in glazen flessen). Op extra koude dagen is het lekker om de olie van te voren te verwarmen in een oliebrandertje, zoals ze dat in massagesalons doen.

Ook deodorant hoef je niet meer in plastic verpakkingen te kopen: We love the planet heeft smeerbare deodorant in een blikje of karton en The Ohm Collection heeft deodorant in poedervorm in een blikken verpakking.

Lamazuna heeft niet alleen shampoo, maar ook tandpasta in vaste vorm en als alternatief voor plastic tandenborstels zijn er nu exemplaren van bamboe. Ook wattenstaafjes hoeven niet meer van plastic te zijn: er zijn papieren en bamboe varianten.

En als je dan toch bezig bent: stap dan ook over op herbruikbare wattenschijfjes, daarmee spaar je niet alleen katoen uit maar ook de plastic verpakking die om de schijfjes heen zit.

Vergeet ook niet om je plastic puff in de recyclebak te gooien en te vervangen door een natuurspons of loofah. Elke keer dat je de puff gebruikt, spoel je namelijk microplastics door het putje.

Dat geldt trouwens ook voor het ingrediënt sls (sodium laureth sulfaat), staat dat in de ingrediëntenlijst van een product, laat het dan maar links liggen. SLS is namelijk niets anders dan aardolie, plastic dus. En dan mag het zo zijn dat het niet in een plastic verpakking zit, maar aanschaf en gebruik dragen dan nog steeds bij aan de plasticsoep…

6 reacties op “Tips voor een plasticvrije badkamer

Reacties zijn gesloten.