Tips voor een groene decembermaand!

December is met uitstek dé feestmaand van het jaar. Prachtig versierde winkels, de voelbare spanning van kinderen voor Sinterklaas en de Kerstman en gezellig op zoek naar het perfecte cadeau voor onder de kerstboom. Wat is er nou leuker dan iemand blij maken met een mooi cadeau? Een milieubewust cadeau geven! We zijn ons met z’n allen steeds meer bewust van hoe al die spullen van invloed zijn op de ecologische voetafdruk die we achterlaten. Geef je familie en vrienden daarom een verantwoord en duurzaam cadeau. EcoGoodies helpt je op weg met ideeën voor mooie en duurzame cadeaus die je kunt geven (of krijgen natuurlijk) de komende feestdagen.

kerst cadeau tips duurzaam

Tip 1: Geef een ervaring

Geef in plaats van een tastbaar cadeau een ervaring. Een dagje pretpark met je kids, een avondje naar de bioscoop met je partner of samen met je beste vriendin een workshop volgen. Een groot voordeel is dat er geen onnodige spullen voor nodig zijn en je bezorgt iemand (meestal) ook nog eens een mooie herinnering. Uit een artikel in het Financieel Dagblad blijkt namelijk dat het krijgen van een ervaring langer voor een enthousiast gevoel zorgt bij de ontvanger dan het krijgen van materiële geschenken. Dus geef een mooie ervaring cadeau die jullie samen kunnen beleven, of, als je de ander minder goed kent, koop een cadeaubon waar ze zelf een ervaring bij kunnen uitzoeken.

Tip 2: Ga voor groen

Toppunt van een duurzaam cadeau is natuurlijk een cadeau dat een besparing voor het milieu oplevert. Want we willen allemaal graag dat de aarde ook bewoonbaar en schoon is voor de generaties die na ons komen. Er zijn verschillende leuke, groene gadgets te verkrijgen. Een powerbank op zonne-energie voor je telefoon of wasbollen die je kleren weer fris krijgen zonder het milieu teveel te belasten. Maar denk ook eens aan een wat minder voor de hand liggend cadeau, zoals een waterbesparende douchekop of een slimme thermostaat waarmee je je energieverbruik beter kunt regelen. Want duurzaam met water en energie omgaan begint met zo min mogelijk te verbruiken. Over energieverbruik en duurzaam gesproken.

Tip 3: Kies voor duurzame kleding

Kleding is een cadeau waar je als ontvanger lang plezier van kunt hebben. En dan doelen we niet die lollige kersttrui of sexy keukenschort. Nee, verwen bijvoorbeeld je man eens met één van de prachtige en verantwoorde overhemden van SKOT. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en hebben een hoogwaardige kwaliteit. Ook de fabriek en verpakking zijn helemaal oké met aandacht voor hoge arbeidsstandaarden en gebruik van gerecycled materiaal. Duurzame kleding is hip en hot. Er zijn talloze webshops (en ook steeds meer fysieke winkels) te vinden waar je prachtige, duurzame kleding en schoenen kunt kopen. Gemaakt met natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen, bamboe, hennep, nepleer of fair trade rubber. Vrij van allerlei nare gifstoffen en uiteraard gemaakt in fabrieken waar wel voldoende aandacht is voor de arbeidsomstandigheden van de medewerkers.

Jezelf trakteren op groene stroom

Vergeet je jezelf niet te trakteren? Een mooi cadeau aan jezelf om onze aarde schoon en leefbaar te houden is het overstappen naar groene energie. Er zijn tegenwoordig diverse aanbieders. Gebruik een energievergelijker om te kijken welke het beste bij jouw wensen en situatie past. Zo’n energievergelijker geeft je namelijk keurig een overzicht van de prijzen, voorwaarden en uit welke groene energiebronnen je energie (en soms ook gas) wordt gewonnen. Zo ga je groen het nieuwe jaar in!

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met pricewise.nl.