Tips om slimmer om te gaan met energie in huis

Energiezuinig wonen wordt vaak geassocieerd met een lager wooncomfort. Duurzaam wonen hoeft gelukkig zeker niet gepaard te gaan met hogere kosten of een minder luxe bestaan. Het zijn vaak de simpelste veranderingen die al erg effectief kunnen zijn. Energie besparen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Door slimmer om te gaan met energie, draag jij je steentje bij aan het milieu. Daarnaast levert het ook een fikse kostenbesparing op. De kleinste aanpassingen kunnen al tot een besparing van tientallen euro’s per maand leiden.

slimmer met energie in huis tips led

Omdat er enorm veel mogelijkheden zijn om duurzamer te wonen, is het soms lastig om niet overweldigd te raken. Want waar kies je voor? Wat is voor jou de beste optie? Hieronder volgen de beste en simpelste tips om slimmer met energie om te gaan in huis.

Slim omgaan met verlichting

Zeker gedurende de wintermaanden wordt de verlichting in huis veelvuldig gebruikt. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen. Helemaal wanneer er enkel conventionele verlichting zoals halogeen- en zelfs gloeilampen worden gebruikt. Hoewel deze verlichting in aanschaf voordeliger zijn, verbruiken ze wel héél veel energie en beschikken ze over een kortere levensduur. Daarom is het verstandiger om één keer goed te investeren in duurzame verlichting. Hier heb je op de lange termijn veel meer profijt van. Wanneer je alle lampen in huis vervangt voor led verlichting, levert dit een fikse besparing op. Om over de voordelen voor het milieu nog maar te zwijgen.

Wil je led spots kopen op ledwereld.nl? Houd er dan rekening mee dat niet alle soorten led verlichting ook daadwerkelijk dimbaar zijn. Met dimbare ledverlichting doe je nog veel langer en bespaar je meer energie. Daarom goed om hier extra op te letten.

Slimme thermostaat

De meeste woningen worden tegenwoordig standaard uitgerust met een slimme thermostaat én meter. Helaas zien we dat dit bij oudere woningen nog meestal niet het geval is. Hoewel ook daar gelukkig steeds meer verandering in komt. Als jij nog geen slimme thermostaat en meter in huis hebt, is het goed om hier voortaan wél gebruik van te maken. Op die manier kun je eenvoudig zien hoeveel je verbruikt en door het maken van enkele aanpassingen snel besparen.

Een slimme thermostaat levert bovendien ook nog eens veel meer wooncomfort op. Vaak kun je deze systemen koppelen met bijvoorbeeld je smartphone. Zo kun je zelfs van afstand de temperatuur in huis regelen. Handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. Je houdt de temperatuur de hele vakantie laag en vlak voor thuiskomst zorg je ervoor dat de temperatuur in huis weer aangenaam is.

Gebruik energiezuinige apparaten

Grote huishoudelijke apparaten zoals de koelkast, vriezer, wasmachine en wasdroger verbruiken ongemerkt veel energie. Zeker wanneer ze al wat ouder zijn. Mocht je nog een oud apparaat in huis hebben staan, dan is het dus zeker zinvol om deze te vervangen voor een nieuwe. Zo wordt milieuvriendelijk wassen bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger. Let bij deze aankoop goed op het energielabel. De letters op het label geven aan hoe energiezuinig deze is. Kies bij voorkeur voor een apparaat met het label A+++.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *