Thuis met kinderen tijdens de Corona-crisis: de 5 leukste activiteiten

Het zijn rare tijden. Er zijn veel mensen die thuis zitten met hun partner en kinderen, en daardoor zo af en toe gek worden van de drukte. En dan zijn er mensen zoals ik. Gescheiden, zonder kinderen en alle dagen van de week thuis werken. Dat betekent dat de stilte soms bedreigend kan worden en je werkelijk alles zou geven om eens in de drukte van gillende kinderen te kunnen zitten. De contrasten zijn groot en beide situaties zijn niet ideaal.

kinder activiteiten tijdens corona blog

Wat te doen als je thuis zit?

Alle dagen van de week met kinderen in huis zitten, kan problematisch zijn. Als je na een ochtend of middag lesgeven eindelijk wat tijd voor jezelf (of je werk) hebt, kunnen de kinderen niet bij vriendjes/vriendinnetjes spelen. En natuurlijk wil je ook niet dat ze alleen maar naar een smartphone of tabletscherm staren.

Daarom volgen hier wat leuke tips voor kinderen om te doen, als je alleen maar thuis kunt spelen. Ze zijn geschikt voor jonge, maar ook voor wat oudere kinderen. Zeker als je creatief bent en wat aanpassingen kunt maken. Bij sommige activiteiten zal je wel wat moeten begeleiden, maar er zijn er genoeg waarbij je alleen de aanzet hoeft te geven. Veel plezier!

De 5 leukste activiteiten voor thuis

1. Maak een minigolfbaan in huis

Dit geweldige idee zag ik op YouTube, dus kijk daar vooral rond voor inspiratie. Je kunt in de huiskamer en keuken beginnen, maar het kan natuurlijk overal in huis. Maak de banen door de randen af te zetten met schoenen, dozen, opgerolde handdoeken of boeken. Voor het putje gebruik je een baseballcap of maak iets van karton. Bouw hindernissen met dozen, planten of pannen. Gebruik wc- of keukenrollen om tunnels te maken. Je kunt je midgetgolfbal (of stuiterbal, tennisbal of de bal van de hond) met een zelfgemaakte golfstick door het parcours sturen of gewoon met de hand rollen.

2. Samen bakken, samen smullen

Dit is natuurlijk de ideale tijd om lekkers te maken in de keuken. Samen bakken is ontzettend leuk: je kunt samenwerken en uiteindelijk heb je de lekkerste beloning. Van cupcakes tot taarten, van brood tot koekjes. Kies een recept uit een receptenboek dat je vast nog ergens hebt staan of zoek iets heerlijks op internet. Vergeet niet de lekkerste versiering voor je creaties: glazuur, marsepein of gekleurde hageltjes, deze maken je baksels net even wat bijzonderder.

3. Creatief tot in je tenen met toneelstukjes

Leuk voor alle leeftijden: een toneelstuk maken. Help je kinderen door eerst een verhaaltje te verzinnen. Ook hiervoor kun je in principe inspiratie van internet halen of gebruik een lievelingsverhaal of -serie als basis. Het leukste is natuurlijk zelf een spannend verhaal verzinnen. Oudere kinderen kunnen dit zeker, desnoods geef je ze wat richtlijnen. Ga dan op zoek naar het decor, met stoelen, lakens of zelfgemaakte schilderijen. Haal oude kleding uit de kast en help je kinderen aan mooie kostuums! En aan het einde van de dag genieten jullie allemaal van een prachtig toneelstuk!

4. Een fotoboek maken

Waarschijnlijk heb je nog een hele voorraad foto’s op je harde schijf of mobiel, waar je nog niks mee hebt gedaan. Het is erg leuk om je kinderen een fotoboek te laten maken. Je kunt zelf de foto’s uitzoeken en (laten) afdrukken. Koop een fotoboek en laat de kinderen daarmee aan de slag gaan om een fotoboek te maken. Vergeet niet dat ze erbij kunnen schrijven, tekenen en versieringen maken. Jullie kunnen ook samen de foto’s uitkiezen en een digitaal fotoboek maken. Neem de tijd om herinneringen op te halen en na te genieten van wat jullie toen hebben meegemaakt.

5. Zelf een bordspel maken

Spelletjes doen is erg leuk, maar nog leuker is het om zelf een spel te maken en dat daarna te spelen. Geef je kinderen karton, (gekleurd) papier en stiften. Ze kunnen zelf proberen een spel te maken. Bedenk een thema (superhelden, draken of dieren), gebruik ganzenbord of mens-erger-je-niet als basis. Maar ook op internet kun je leuke ideeën vinden, kijk bijvoorbeeld rond op pinterest. Laat ze hun eigen versie maken en speel met het hele gezin jullie eigen bordspel!