The future is vegan…if we want to have any future at all


Het overgrote deel van het voedsel dat verbouwd wordt, wordt gebruikt om vee mee te voeren. 95% van de haver-oogst is bestemd voor het in stand houden van de veestapel, evenals 80% van de mais en 90% van de sojabonen.

En dat terwijl er wereldwijd miljoenen mensen honger lijden. Vegetarisch eten is dus niet alleen een dier- en milieuvriendelijke beslissing, maar ook een menslievende. Want als de veestapel slinkt, blijven er meer maiskolven, blokken tofu en kommetjes havermout over voor mensen die honger lijden.

de toekomst is vegan blog

Zelf eet ik al jaren geen vlees meer, maar onlangs realiseerde ik me dat ik er daarmee nog niet ben. Ook voor de productie van zuivel en eieren moet er een veestapel in stand worden gehouden. Een veestapel die helemaal niet zo’n leuk leven heeft, denk maar aan een koe die tegen haar wil ‘geïnsemineerd’ wordt en na de bevalling gelijk haar kalfje af moet staan omdat ‘wij’ haar melk in gaan pikken. En als dat kalfje een stiertje is, dan eindigt het net zo goed op iemands bord.

Daarom ben ik sinds begin van dit jaar een 70% vegan: door de weeks eet ik veganistisch (ontbijt, lunch en avondeten) en in het weekend smokkel ik een beetje, dan eet ik een stukje verantwoord gevangen vis of een cracker met wat geitenkaas.

Vegan eten heeft het imago ‘lastig’ of ‘saai’ te zijn. Menig vegan heeft de vraag ‘wat eet je dan wèl, gras?’ meer dan eens moeten beantwoorden. Gelukkig zijn er steeds meer kookboeken op de markt met aantrekkelijke vegan recepten. Zoals bijvoorbeeld Easy Vegan 2 waarin Sanne van Living the green life recepten van over de hele wereld deelt. Zoals bijvoorbeeld een pad thai en een omelet van kikkererwtenmeel.

Gisteren heb ik met behulp van haar instructies bijvoorbeeld ricotta gemaakt van amandelen en hazelnoten (lekker!), er moesten ook edelgistvlokken in. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar ik kon het gewoon kopen in een winkel in de buurt.

Toen ik het proefde, herkende ik de smaak: dit waren de vlokken die over mijn miso-aubergine waren gestrooid in het Japanse restaurant waar ik van het voorjaar heb gegeten. Trouwens, aubergine met miso, is dat ook niet vegan?

Reacties zijn gesloten.