Support your local planet

‘Support your local planet’ las ik laatst op de website van een bedrijf dat FairTrade kleding van biologisch katoen verkoopt. Die slogan is zo grappig als ie waar is. In deze tijd worden we aangemoedigd om ‘local’ te kopen om bedrijven te steunen. Een heel goed idee natuurlijk, ik heb aan het begin van de crisis ook gelijk een cadeaubon gekocht bij mijn favoriete lunchtentje om ze inkomsten te geven toen ze tijdelijk moesten sluiten, maar wat ik ‘local’ eigenlijk nog?

support your local planet blog

Want als de pandemie ons iets heeft laten zien dan is het wel dat we allemaal verbonden zijn. De beslissingen die iemand in China neemt hebben gevolgen voor de hele wereld. En de laksheid van sommige bestuurders heeft invloed in alle landen die om het hunne heen liggen.

Veel gesprekken over milieubewuster leven worden geblokkeerd door de opmerking ‘Ik mag dat toch zeker zelf bepalen?’ Niet zelden uitgesproken door iemand met een boze blik in de ogen en een barbecuetang in de hand die net op all-inclusive vliegvakantie is geweest.

Stel je voor, we zitten met de gehele wereldbevolking op een enorm cruiseschip en iemand op het benedendek pakt een hamer en hakt de planken in zijn hut aan gort totdat het water binnen komt sijpelen. Dan kan hij ook wel zeggen ‘Ik mag toch zeker zelf weten wat ik in mijn eigen hut doe?’, maar dan is de waanzin van die uitspraak al snel duidelijk: het hele schip kan zinken. En als de andere passagiers niet ingrijpen dan zal dat ook zeker gebeuren.

En zo zit het ook met onze lokale planeet: de buurman kan wel denken dat hij lekker zelf moet weten of hij elke dag halve koeien op de barbecue gooit, maar jij zit ook met de gebakken peren. Niet alleen omdat je dan in de stank zit als je in je tuin wil zitten maar ook omdat het water jou straks net zo goed aan je lippen staat, al ga je elke dag met de trein naar je werk en eet je quinoa-salades met Kipstucjes van de Vegetarische slager.

Hopelijk ziet onze lokale planeet de pandemie als een voorafschaduwing van wat de gevolgen van de klimaatcrisis zouden kunnen worden en dat het niet een probleem is van ieder land voor zich. En dan ga ik nu even met mijn hondje lopen in mijn nieuwe T-shirt met vogeltjes, gekocht bij die webwinkel die zich inzet voor mijn lokale planeet.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.