Review: word een wereldverbeteraar dankzij dit speciale handboek van Juul Martin

De klimaatdemonstratie van 10 maart heeft wel bewezen dat we niet álleen nog maar aan Facebookactivisme doen. Maar het delen van een column, meme of petitie via social media is wel een stuk makkelijker gedaan dan het organiseren van een demonstratie.

Wil je nou best iets meer doen dan alleen liken en sharen, maar weet je nog niet zo goed wàt of weet je wel wàt maar niet hoe je dat het beste aan kunt pakken, raadpleeg dan eens het ‘Handboek voor wereldverbeteraars’ van Juul Martin.

handboek wereldverbeteraars blog

Daarin geeft hij tips over hoe je dat nou het beste aanpakt, de wereld verbeteren. En hij stelt je gerust: je hoeft het niet in je eentje te doen. Als je een goed ‘oerverhaal’ hebt en je weet dat over te brengen, dan staan de mensen in de rij om je te helpen.

Maar dan moet je wel een vorm hebben gekozen en weten hoe je jouw idee onder de aandacht moet brengen. Het handboek vertelt je hoe je dat kunt doen en geeft ook legio voorbeelden en suggesties. Her en der verspreid door het boek zijn interviews te lezen met initiatiefnemers van diverse sociale projecten. Mensen die van hun drijfveer hun werk hebben gemaakt of iets moois hebben opgezet en het daarna weer los hebben gelaten om iets nieuws te beginnen. Genoeg verhalen om je inspiratie te geven voor een eigen initiatief.

Bezin je dus op datgene waar je buikpijn van krijgt: onnodig plasticgebruik, de bontkragen in het straatbeeld, de manier waarop er met bootvluchtelingen wordt omgegaan of bijensterfte en zoek je ‘sparkel’ (je inspiratiebron, dat wat je energie geeft). En vergeet niet dat initiatieven als De CliniClowns, Peerby, The Ocean Cleanup, Tony’s Chocolonely en TOMS shoes ook ooit zijn begonnen als idee van één persoon met een ‘sparkel’.

Handboek voor wereldverbeteraars – Hoe je als praktische idealist je dromen kunt waarmaken – Juul Martin Uitgeverij Haystack € 17,50