In 2006, nu alweer 13 jaar geleden, kwam de documentaire ‘An Inconvenient Truth’ uit. Voormalig Vice-president van Amerika Al Gore roept kijkers daarin op om ‘iets te doen’ tegen klimaatverandering. En anderen op te roepen ook ‘iets’ te doen. Maar wat dat ‘iets’ is, dat vergeet hij te vermelden.
Jonathan Safran Foer neemt die taak op zich in het zeer toegankelijke en persoonlijke ‘Het klimaat zijn wij’. Er zijn vier dingen die we kunnen (eigenlijk móeten) doen om de catastrofale gevolgen van klimaatverandering te voorkomen: overstappen op een plantaardig dieet, zo min mogelijk met het vliegtuig reizen, een kind minder op de wereld zetten en vaker de auto laten staan.
‘We moeten ofwel sommige eetgewoontes loslaten ofwel de planeet loslaten. Zo simpel is het en zo ingewikkeld.’, schrijft hij. Wereldwijd gebruiken mensen 59% van het land dat geschikt is voor landbouw om voedsel te verbouwen voor consumptiedieren. Het grootste deel van het plantaardige voedsel dat wordt verbouwd dient dus om vlees te ‘kweken’.
Deze consumptiedieren zijn de oorzaak van 51% van de CO2e uitstoot wereldwijd (dat is meer dan alle auto’s, vliegtuigen, gebouwen, energiecentrales en fabrieken samen).
Het eten van uitsluitend plantaardige producten (dus geen vlees, eieren kaas of andere zuivelproducten) bij het ontbijt en de lunch heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan het volledig overstappen op een vegetarisch dieet (waarbij men nog wel zuivelproducten en eieren eet).
Daarom pleit Safran Foer ervoor om de symbolen van klimaatverandering: fabrieken die rookwolken uitstoten en ijsberen die zich vastklampen aan de laatste ijsschots te veranderen voor een ander beeld: een salad bowl met hummus en falafel bijvoorbeeld. Want op die fabrieken heb je als individu niet zoveel invloed. Bovendien duurt het overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen te lang. Je kunt nú al het verschil maken, elke dag, minstens twee keer per dag, door plantaardig te eten.
Je kunt natuurlijk ontbijten met een boterham met pindakaas en plakjes komkommer erop (lekker met wat zeezout of edelgistvlokken eroverheen) of als je van zoet houdt pindakaas met plakjes banaan, vegan hazalnootpasta of pure chocoladehagelslag maar als je jezelf echt wil verwennen raad ik van harte ‘mijn’ appeltaartontbijt aan.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.