Provinciale Staten en de Waterschappen: belangrijker dan je denkt


Op 20 maart mogen we weer stemmen voor de provinciale staten en de waterschappen. Tijdens de vorige verkiezingen, 4 jaar geleden, was de opkomst minder dan 50%. Nog niet eens de helft van de Nederlanders heeft de moeite genomen om een hokje rood te kleuren in een stemlokaal bij hen in de buurt.

Wellicht is dit omdat ze niet goed weten wát ze moeten kiezen of omdat ze niet beseffen dat de beslissingen die worden genomen in de provincie van grote invloed zijn op hun directe woonomgeving. Zo beslist de provincie of er meer geld moet naar fietspaden, het betaalbaar maken van openbaar vervoer, of dat er meer asfalt moet komen.

De provincie beslist ook of er gebouwd mag worden in natuurgebieden, dat die juist beschermd moeten worden, of industrieterreinen en veehouderijen uit mogen breiden en of het gebruik van landbouwgif verboden moet worden.

Kortom: wil je wonen in een groenere provincie of in een grijzere? Jouw roodgekleurde hokje bepaalt dat.

Voor veel mensen zijn de waterschappen nog verder van hun bed dan de provinciale staten, want dat zijn dat nou eigenlijk, de waterschappen? Zolang er water uit de kraan komt en onze woonkamer niet blank staat denken we niet zo lang na over water. Dat doen de waterschappen voor ons.

Zij zorgen ervoor dat ons drinkwater schoon is en dat we droge voeten houden. Maar wat is eigenlijk de belangrijkste functie van water? Moet de nadruk liggen op recreatie of is het in de eerste plaats de woonomgeving van vissen en vogels en moeten die zo veel mogelijk de ruimte krijgen?

Mag het waterschap subsidie verlenen aan bedrijven die groene daken willen aanleggen om oververhitting te bestrijden, mogen lobbyisten een vaste zetel hebben in het waterschapsbestuur en moet het waterschap regenwater opvangen zodat het niet direct het riool in loopt?

Ben je van mening dat bedrijven meer belasting moeten betalen aan de waterschappen omdat ze ook meer verbruiken of juist niet? En ben je van mening dat de waterschappen extra moeten investeren om over 5 jaar klimaatneutraal te kunnen zijn? En moet er een medicijnfilter komen zodat alle reststoffen uit medicatie uit water gefilterd kunnen worden?

Over zulke vraagstukken beslis je mee als je op 20 maart gaat stemmen. Op waterschapsverkiezingen.nl kun je vinden welke partijen in jouw regio op de kieslijst staan en kun je ook een vragenlijst beantwoorden om erachter te komen welke partij het best overeenkomt met jouw ideeën.

2 reacties op “Provinciale Staten en de Waterschappen: belangrijker dan je denkt


  1. Groen zegt:

    Een systeem dat de stelling ‘de wil van de helft plus 1 uitvoeren is eerlijk’ deugt niet. Ieder mens is vrij om te handelen zoal hij/zij wil zonder een ander voelend wezen -nu en in de toekomst- te benadelen. Punt uit!

  2. Pingback: Stem je provincie groen! | Kim in de pen blogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *