People Tree kleding: hoe fairtrade wil je je kleding hebben?

In den beginne, was er People Tree. Dit Britse fairtrade kleding merk heeft de weg opengebroken voor eerlijke, duurzame én modieuze kleding. Iets wat in de tijd voor de aansluiting van People Tree bij de Wereld Fair Trade Organisatie (WFTO) in 1996, nauwelijks bestond. Ze werken in 15 landen samen met Fair Trade organisaties om het hele productieproces schoon en eerlijk te maken. 

Als eerste kledingbedrijf ter wereld heeft People Tree in 2013 een WFTO certificaat behaald voor de hele productieketen, wat ook een streng ecologisch management garandeert. 

Naast armoedebestrijding zet People Tree zich actief in voor de bescherming van het milieu en bewustwording in het Westen. Om dit laatste te bevorderen initiërden ze bijvoorbeeld in 2001 de Wereld Fair Trade dag. Hoewel People Tree zeer succesvol is, maken ze na al die jaren nog steeds geen winst. Al het geld gaat naar verduurzaming van de kleding en het verbeteren van de levens van de mensen achter de kleding, filantropie en bewustwording. Door de verkoop van ieder fairtrade kledingstuk gebeurt er volgens People Tree terecht ‘iets moois in de wereld’.

Gebruik duurzame materialen

people treePeople Tree gebruikt enkel duurzame en natuurlijke materialen, zoals het World Fair Trade Organization keurmerk vereist. Het biologische katoen komt uit Bangladesh en India, van een cooperatie die samenwerkt met 20.000 kleinere boeren. Er worden geen pesticiden gebruikt en de planten krijgen geen enorme hoeveelheden extra water zoals bij gewone katoen. Je kunt hier een video bekijken over een bezoek aan de katoenplantages van People Tree. De stof die gebruikt wordt voor People Tree kleding is met de hand geweven, wat de CO2 voetafdruk beperkt. Een vaak vergeten element van kledingproductie is het gebruik van verf op chemische basis, wat in derde wereld landen een enorme schade achterlaat voor het milieu. People Tree kiest voor natuurlijke verf voor de kleding, maar dat is maar één element van hun uitgebreide filosofie.

Eerlijke productie

wfto logo 160Fair trade gaat volgens People Tree niet alleen om de hogere prijs voor de kleding, het is een andere manier van zakendoen. De werknemers krijgen niet alleen een beter uurloon voor hun werk, maar ook toegang tot gratis zorg, kinderopvang en een pensioenplan. People Tree betaalt 30% extra voor haar biologisch katoen, het fairtrade premium. Ze kopen de katoen bovendien al voordat het geplant wordt, zodat boeren een gegarandeerd inkomen hebben. People Tree heeft een mooie videorapportage gemaakt over een weef-fabriek in Bangladesh waar ze mee samenwerken (Bangladesh heeft het laagste minimumloon van Azie, wat het aantrekkelijk maakt voor grote merken zoals H&M, Jack&Jones, Adidas, Nike en vele anderen). Zo kun je met je eigen ogen zien hoe het er aan toegaat in een fair trade kledingfabriek. People Tree steunt ook verschillende projecten in ontwikkelingslanden. Zo doneren ze voor elke 100 verkochte oorbellen een rolstoel aan een gehandicapt kind in Kenia.

People Tree kleding online

People Tree maakt mooie fair trade kleding voor voornamelijk vrouwen. Je vindt een grote collectie vesten, truien, jurken en t-shirts van People Tree bij Zalando. Ook watMooi verkoopt People Tree kleding online.

Andere duurzame kledingmerken

Alchemist kleding
Alternative Apparel kleding
Knowledge Cotton Apparel kleding
Komodo kleding
Kuyichi kleding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *