Als de dagen gaan lengen, gaat de winter strengen, zei mijn oma altijd. En zij kon het weten, want haar vader was hovenier. Ze was dus grootgebracht met een schat aan volkswijsheden over het weer.
Dus als je nog geen warme sjaal en muts hebt, is het waarschijnlijk slim om daar zo snel mogelijk voor te gaan zorgen, want wie weet wordt februari wel een hele koude maand. En hoewel het zeldzaam is: we weten allemaal dat het kán sneeuwen in maart.
Maar van welk materiaal zou je sjaal moeten zijn als je jezelf op een eerlijke en diervriendelijke manier warm wil houden?
Veel sjaals die je in reguliere winkels ziet zijn (voor een deel) gemaakt van acryl. Acryl is een vegan ‘stof’ en dus vrij van dierenleed, maar omdat het gemaakt is van aardolie (plastic dus) draagt het bij aan de plastic soep. Bovendien vindt niet iedereen acryl prettig aanvoelen.
Wol is een natuurlijk materiaal, maar aan een wollen sjaal die in de winkel hangt kun je niet afzien of het schaap dat de wol geleverd heeft een beetje leuk behandeld is. In Australië wordt bijvoorbeeld vaak ‘mulesing’ toegepast op de schapen. Een pijnlijke behandeling waarbij een deel van de huid van de schapen wordt weggesneden om te voorkomen dat vliegenlarven zich daar kunnen nestelen.
In een wolwinkel hebben de bolletjes wél een kaartje met informatie en vaak kunnen de medewerkers daar je ook adviseren als je op zoek bent naar een schaapvriendelijk merk. En als je daar toch bent… veel winkels verkopen nu ook bolletjes bamboevezel. Een vegan en milieuvriendelijk alternatief.
Kun je niet breien? Wellicht geeft de winkel ook cursussen of is dit hét excuus om met breinaalden en bollen wol of bamboe weer eens langs je oma, tante of buurman te gaan.
Heb je helemaal geen zin of tijd om zelf iets in elkaar te zetten, maar wil je wél heel graag iets goeds om je nek hebben? De Nederlandse merken Kings of Indigo en Loop a. Life upcyclen gedragen wol (wel met toevoeging van respectievelijk 25% en 30% polyamide) en maaken er mooie sjaals en mutsen van.
Wil je geen synthetisch materiaal dragen, kijk dan eens bij GOAT, ook een Nederlands merk, zij maken sjaals van gerecycled denim (katoen dus).
Ik heb een wollen sjaal gemaakt van restgaren uit Italië van Fjällraven. Geen plastic en is gemaakt van rest materiaal en dus ook duurzamer 🙂