Doe jij ook mee aan de week zonder vlees?

Op 5 maart begint-ie: de week zonder vlees. En iedereen die meedoet door een week lang vegetarisch te eten bespaart in zijn eentje al 7 maanden douchewater en 111 kilometer autorijden. Een week (of helemaal) geen vlees eten is dus niet alleen fijn voor de dieren maar ook nog eens goed voor het milieu.

De week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Ze is van mening dat vegetarisch eten niet saai, ingewikkeld of smakeloos hoeft te zijn. Met dit initiatief hoopt ze dat meer mensen zullen kiezen voor een flexitarische levensstijl.

nationale week zonder vlees 2018 website

Op de website kun je je inschrijven als je mee wil doen (je ontvangt dan op 2 maart een digitaal magazine met recepten). Ook vind je op de website al een keur aan lekkere vegetarische recepten.

Zelf eet ik al twee jaar geen vlees meer en ik weet dat dat helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. We eten regelmatig een lekkere curry met groenten, eventueel met kipstucjes van de Vegetarische Slager. Als we ‘een dagje makkelijk’ eten, dan kiezen we voor een broodje met de welbekende MC-burger of voor quorn in saus met ovenfrietjes en gebakken champignons. In de zomer eten we vaak dahl (Indiase linzensoep) of een salade van spinazieblaadjes met gepofte bietjes, kikkererwten en geitenkaas.

Ook maakt mijn man regelmatig couscous met gegrilde groenten en een komkommer-yoghurtsausje (met lekker veel knoflook erin) en falafelballetjes.

nationale week zonder vlees 2018 recepten

Laatst bladerde ik het kookboek ‘Uit Pauline’s Keuken’ van Pauline Weuring weer eens door en zag daarin een recept met bloemkoolsteaks. Daarin haal je plakken bloemkool van ongeveer 2 cm dikte door een tandoorimarinade en bak je ze in ongeveer 25 minuten op 200 graden in de oven (halverwege de baktijd even omdraaien). Ik vond het er op het plaatje al lekker uitzien, maar het smaakte nóg veel lekkerder.

Ik kom ook dit jaar de 52 weken zonder vlees wel door. En jij? Doe je in ieder geval die éne week van 5 tot en met 11 maart mee?