Ondersteun je zieke kind op een natuurlijke manier met deze essentiële oliën

Hoe goed je ook je best doet voor je kinderen, het is de natuurlijkste zaak van de wereld dat ze af en toe ziek worden. Dat is wel vervelend, maar het hoort er bij. Ziek zijn heeft de belangrijkste functie het afweersysteem aan de gang te krijgen. Dus in feite leert het lichaam ervan. Maar je hoopt natuurlijk dat het zo snel mogelijk weer voorbij is. Essentiële oliën kunnen je kind hierbij helpen.

blog essentiele olien kinderen

Natuurlijke ondersteuning

Als je kind ziek wordt, wil je hem of haar op een zo natuurlijk mogelijke manier ondersteunen. Het kan gaan om griep, verkoudheid of pijn in de buik, maar ook een schram, blauwe plek of zonnebrand kan goed verlicht worden met een essentiële olie. Deze oliën doen hun werk op een zachte manier en zullen het lichaam niet verder belasten met chemische stoffen.

Planten maken de olie aan in de zaden, stengels, wortels, bloemen of de schors. Ze zijn heel puur en bevatten alle eigenschappen van de plant, die een therapeutische werking hebben. Alle essentiële oliën hebben van nature een antibacteriële werking. De mens gebruikt deze waardevolle stoffen al eeuwenlang. Maar de wetenschap kan nu bevestigen dat essentiële oliën veel aan onze gezondheid kunnen bijdragen.

Manier van toedienen

Het beste is om de etherische olie voor gebruik te verdunnen in wat plantaardige olie, bijvoorbeeld amandelolie. Druppel bijvoorbeeld 1 of 2 druppels in een eetlepel olie en smeer dat op de aangedane huid (niet op open wonden). Lavendel en tea tree olie mogen zonder verdunning op de huid gesmeerd worden. Ook voor inwendig gebruik kan de olie beter verdund worden. Doe een of twee druppels onder de tong en laat het inwerken. Kijk wel altijd naar de ingrediënten van de olie. Er zouden geen chemische toevoegingen in moeten zitten. Probeer de olie eerst even op je eigen huid uit en wees altijd voorzichtig bij kleine kinderen. Vraag bij twijfel om advies van een deskundige.

blog essentiele olien kinderen2

De volgende 5 essentiële oliën kun je veilig bij je kind gebruiken:

  1. Kamille olie: deze olie heeft een sterk kalmerende werking, zowel voor de zenuwen als voor de spijsvertering. Gebruik het bij buikpijn, maar ook bij stress en angst. Ook op de huid kan kamille olie goed helpen deze tot rust te brengen: bij eczeem, puistjes of insectenbeten.
  2. Tea tree olie: de olie van deze Australische boom staat bekend om zijn antibacteriële en anti-schimmel werking. Je kunt het gebruiken om te inhaleren bij luchtwegaandoeningen. Smeer het op een muggenbult tegen de jeuk, of op schimmelinfecties en andere huidaandoeningen.
  3. Lavendelolie: kalmerend, verzachtend en ontsmettend, deze veelzijdige olie kan bij veel aandoeningen ingezet worden. Heeft je kind problemen met in slaap vallen? Sprenkel 5 druppels lavendelolie op het kussen of verdamp wat olie in een verdamper. Lavendel helpt bij eczeem, acne en verlicht de pijn van brandwonden (eerst met water koelen natuurlijk).
  4. Pepermuntolie: iedereen kent de heerlijke, verfrissende geur van pepermunt. Het is opwekkend en rustgevend tegelijk. Pepermunt helpt bij hoofdpijn, dan kun je de olie op de slapen smeren. Bij hoest en verstopte neus smeer je pepermuntolie op de borst. Je kunt de olie ook mengen in een beker melk (met lavendel- en tijmolie) met wat honing.
  5. Sandelhout: deze prettig geurende olie helpt bij misselijkheid, diarree en maagpijn. Sandelhout staat bekend om zijn verzachtende werking bij keelpijn, droge hoest en verkoudheid. Smeer wat sandelhoutolie op de droge huid, zodat deze weer gevoed en zacht wordt.

Er zijn enorm veel soorten olie beschikbaar, van acaciaolie tot zwarte bessenolie. Elk heeft een andere werking. Wat denk jij, ben jij er klaar voor om de kleinere huis-, tuin- en keukenongelukjes en klachten aan te pakken met een essentiële olie? Ik vind in ieder geval de geur al heerlijk en geniet van de zachte geuren die zich dan door de huiskamer verspreiden. Vertel ons jouw ervaringen met deze oliën.

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.