Om deze 4 redenen zou je meer planten in je huis moeten hebben

Het is altijd weer fijn na een werkdag je huis in te stappen en lekker op de bank neer te ploffen. Thuis, dat is waar je je fijn voelt, tot rust komt, lekker eet en drinkt en kunt genieten van een gezellige avond. Dat heb ik zelf ook, er is geen plek op deze wereld waar ik liever ben dan thuis. Ik ben er dan ook wel vaak, want als tekstschrijver werk ik vanuit huis!

Wat een plant voor je kan doen

Het is natuurlijk wel belangrijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Kamerplanten kunnen daar volgens NASA veel aan bijdragen. In je huiskamer, slaapkamer en badkamer kan de luchtkwaliteit wel eens te wensen overlaten. De lucht kan vervuild zijn, doordat we schoonmaakmiddelen gebruiken, koken of roken. Zelfs de verf en behanglijm kan zorgen voor schadelijke stoffen in de lucht. Huisdieren, schimmels en ongedierte kunnen de luchtkwaliteit ook beïnvloeden.

1. Meer zuurstof in de lucht

Er is onderzoek gedaan naar de positieve effecten die planten in huis kunnen hebben. Bijna iedereen weet wel dat planten CO2 omzetten in zuurstof. Een paar kamerplanten in huis zorgen dus voor een betere zuurstofvoorziening. Dat helpt om je energieker te voelen en je beter te concentreren. Ik heb een klein kantoortje in huis en naast mijn bureau staat een enorme gatenplant. Niet alleen gezellig, zo’n groen mini-oerwoud, maar ook goed voor dat beetje extra zuurstof om me te helpen creatief te blijven.

2. Lucht zuiveren

De luchtzuiverende werking van onze kamperplanten zorgt ervoor dat ze schadelijke stoffen opnemen uit de lucht. Een plant kan chemische stoffen zoals ammonia, xyleen, formaldehyde, benzeen een tolueen opnemen en afbreken. Planten die hier bijzonder goed in zijn, zijn de lepelplant, zinkvaren, klimop en de drakenbloedboom.

3. Verbeterde luchtvochtigheid

Ook zorgen planten voor een betere luchtvochtigheid en kunnen ze hierdoor de kans op luchtwegproblemen verminderen. Toch kunnen ze niet alle problemen verhelpen. Ik heb behoorlijk wat planten in de huiskamer, maar ‘s winters heb ik nog steeds erg last van een lage luchtvochtigheid in huis. Gelukkig zijn er dan luchtbevochtigers. Daar zijn mijn planten trouwens ook blij mee, want ook zij vinden een lage luchtvochtigheid niet prettig.

4. Stress verlagen

Niet alleen helpen planten de lucht te zuiveren, maar ze zijn ook goed voor je geestelijk welzijn. We voelen ons verbonden met buiten, met de natuur. Een stukje hiervan in huis halen, geeft een goed gevoel. Het is bewezen dat de kleur groen rustgevend voor ons is. Planten hebben hierdoor een stress-verlagend effect, ze kalmeren je en helpen de bloeddruk verlagen. Met een paar planten in huis heb je hetzelfde effect als een korte boswandeling. Dan is het wel zo fijn als ze groen en gezond zijn, dus je zou wel een beetje tijd in de verzorging van je planten moeten steken.

Planten geven sfeer

Hoe gezelliger een huiskamer is, hoe prettiger je je er voelt. Een zacht kussen, een mooie kleur behang, spulletjes die de ruimte opfleuren. Het draagt allemaal bij aan sfeer. Schijnbaar willen mensen vaak geen planten meer in huis. De verzorging kost teveel tijd en ze geven rommel van blaadjes die op de grond vallen. Mensen houden van een strak interieur. Ik vind het maar zonde. Planten geven levendigheid in huis, een beetje energie en verbondenheid met de natuur. En hoeveel tijd kost het water geven van twee of drie planten? Gun jezelf dat stukje natuur in huis, om jezelf bij op te laden en om je bij thuis te voelen.

Mijn planten zijn bijna net als mijn twee poezen: een beetje gezelschap in huis. De gatenplant die ik naast mijn bureau heb staan is ook zeker al twaalf jaar oud. Het is trouwens wel een van de weinige planten die ik zo lang in leven heb kunnen houden (ik geef toe, ik ben ook niet altijd goed in het verzorgen van mijn planten). Houd jij van planten en heb jij graag dat stukje natuur in huis? Vertel ons wat jij denkt dat planten kunnen doen in huis.

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Om deze 4 redenen zou je meer planten in je huis moeten hebben

 1. Yvonne de Jager zegt:

  Hallo mede-Zeewoldenaar,
  Wat een gezellig artikel over de vele voordelen van planten in huis.
  Mijn bezwaar is, dat ik het uiteindelijk van die stofnesten vind worden….
  Hartelijke groet,
  Yvonne,
  Zeewolde-zuid

Reacties zijn gesloten.