Nieuwe groene initiatieven om blij van te worden in het nieuwe jaar

Soms is het moeilijk om de moed erin te houden als je een earthrebel bent en je best doet om zo groen mogelijk te leven. Je kunt plastic rietjes wel in de ban doen, maar als de grootste veroorzaker van sea plastic – de visserij – aan alle kanten gesponsord wordt dan weet je ook wel dat je bijdrage een druppel op een gloeiende plaat (of beter nog: opwarmende aarde) is.

groene initiatieven nieuw jaar 2022 blog

En als je zelf heel milieubewust met de trein reist en de kosten van de kaartjes ziet groeien terwijl Schiphol corona-steun krijgt dan zakt de moed je in de schoenen. 
Tijd dus om even met Taylor Swift ‘Shake it off’ mee te zingen en je te richten op de leuke groene initiatieven waar ik de afgelopen tijd vrolijk van werd.

🌱 Er zit eindelijk statiegeld op halve-literflesjes. Zelf koop ik ze nauwelijks maar in de bioscoop wil ik nog wel eens een colaflesje wegtikken. Het leuke is dat je ze, als de film is afgelopen, gelijk in een grote bak kunt stoppen. Je statiegeld wordt dan gedoneerd aan een goed doel. Dubbel leuk nieuws dus.

🌱 Steeds meer kledingmerken hebben een duurzame collectie. Toen ik bij één van mijn favoriete merken laatst een basaball-style jasje bestelde kon ik kiezen voor duurzame bezorging door een fietskoerier. Extra handig: de fietskoeriers komen meestal ’s avonds!

🌱 Met behulp van de app ‘Beat the Microbead’ kun je heel makkelijk controleren of de verzorgingsproducten die je aan wil schaffen vrij zijn van plastics.

🌱 Op social media las ik over daisugi, een 600 jaar oude Japanse manier om aan hout te komen zonder oude bomen te hoeven kappen. Daisugi betekent letterlijk plateau ceder en is een techniek om nieuwe bomen bovenop oude te laten groeien. Het levert bijzondere plaatjes op en gaat ontbossing tegen. Hopelijk waait deze ‘trend’ ook over naar het westen.

🌱 Mijn hondje Roemer is gek op de vegetarische dental sticks van het merk Edgard en Cooper. Bij elke bestelling kun je punten sparen en als je genoeg punten hebt kun je ze ten goede laten komen aan een goed doel. Zoals het kopen van bomen via de site van tree-nation bijvoorbeeld. Roemer en ik hebben al een Caesalpinia velutina geplant. Als hij even door eet hebben we aan het eind van het jaar misschien een bos bij elkaar.

🌱 En niet te vergeten: het vuurwerkverbod. Dat scheelde een hoop fijnstof en verdwaalde of zich doodgeschrokken vogels. Nu hopen dat het vanaf dit jaar gewoon verboden blíjft en dat er ook op gehandhaafd gaat worden.

Weet jij nog leuke nieuwe groene nieuwtjes of mooie initiatieven? Deel het met ons!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *