Natuurlijk beter: lichamelijk en geestelijk sterker door hulp uit de natuur

Over de meest voorkomende tekorten en waar op te letten bij het gebruik van supplementie als natuurlijke apotheek.

Al eeuwen wordt de natuur ingezet om ziekten te bestrijden en gezondheid te bevorderen. Al zijn een hoop farmaceutische medicijnen  gebaseerd op ingrediënten uit planten, lijkt de zorg in Nederland steeds verder weg te staan bij de natuur. Veel mensen weten niet eens welke kracht de natuur ons kan geven, zoals uit planten, kruiden en paddenstoelen. Je hoeft niet ziek te zijn om natuurlijke middelen te gebruiken. Ook de weerstand van een gezond lichaam kan verbeterd worden. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

supplementen blog

Natuurlijke geneeswijzen zijn in het westen gelukkig steeds meer in opkomst. Zoals bijvoorbeeld Ayurveda, dat zijn herkomst heeft in India en gebaseerd is op kruiden en mineralen. Sinds de vorige eeuw bestaat er ook een wetenschappelijke vorm van kruidengeneeskunde dat steeds populairder wordt; Fytotherapie. En bijvoorbeeld in de Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren de kracht van paddenstoelen gebruikt. Vanwege recente onderzoeken wordt dit in Japan zelfs in toenemende mate gebruikt bij de behandeling van tumoren. Niet voor niks wordt de wetenschap van de medicinale paddenstoel, Mycotherapie, gezien als dé gezondheidsmethode van de toekomst.

Een gezonde darmflora
De darmen spelen een belangrijke rol bij de opname van voedingsstoffen. Andere belangrijke functies zijn het uitscheiden van afvalstoffen en regelen van het immuunsysteem. Een gezonde darmflora is dus nodig voor een goede gezondheid. Een factor voor gezonde darmen is voldoende beweging, maar vooral onze voeding is een belangrijke bron voor de juiste bacteriën. Voedingssuplementen met probiotica kunnen helpen de darmen gezond te houden.

Stress, vermoeidheid en depressiviteit
Het grootste gezondheidsprobleem van deze tijd is toch wel chronische stress en de gevolgen hiervan. De meeste tekorten komen dan ook op dit gebied naar voren. Stress is een natuurlijk reactie van ons lichaam maar heeft een nadelige invloed op je gezondheid als dit langdurig aanhoudt. In combinatie met een verminderde weerstand leidt dit al snel tot vermoeidheid. Ook wordt chronische stress in verband gebracht met ontstekingen, aderverkalking, beroertes en depressie.

Bij stress is rust en ontspanning natuurlijk belangrijk, net als het aanpakken van de bron dat stress veroorzaakt. Ondanks dat stress vooral een mentale aangelegenheid is, spelen voedingsstoffen een grote rol in het gezond houden van lichaam en geest. Bepaalde supplementen kunnen dan ook helpen bij stress. Als tijdelijke ondersteuning, want een uurtje vroeger naar bed of een lange wandeling in de natuur doet soms meer voor de gezondheid dan het slikken van vitamines!

Vitamine C en B12

Van vitamine C en B12 is aangetoond dat ze bijdragen tot vermindering van vermoeidheid. Let erop dat sommige vitamines elkaar ondersteunen in werking, zoals B-vitamines. Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan door het eten van te weinig dierlijke producten, maar vaak kan ook een verstoorde opname een oorzaak zijn.

Vitamine D

Volgens recente onderzoeken hebben de meeste Nederlanders een tekort aan vitamine D. Door de ligging van ons land ten opzichte van de evenaar ontvangen wij te weinig zonlicht, waardoor we deze vitamine onvoldoende aanmaken. Vitamine D helpt niet alleen voor sterkere botten, maar we komen er steeds meer achter dat het een hormoonachtige stof is dat bijdraagt aan een positieve stemming en een krachtig immuunsysteem.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan driehonderd belangrijke lichaamsprocessen. Bladgroenten zijn rijk aan magnesium maar zit bijvoorbeeld ook in chocolade. Dan hebben we het natuurlijk wel over de pure vorm. Bij spierkrampen, slaapproblemen, stress of algehele lusteloosheid is het zeker aan te raden om magnesium te proberen.

Omega-3
Omega-3 is een tekort dat bij veel mensen voorkomt, dit komt doordat we te weinig vis, schaal- en schelpdieren en zeegroenten eten. Helaas is de meeste vis vervuild. Een supplement met omega 3 kan daarom een prima oplossing zijn om toch voldoende binnen te krijgen. Dit heeft alleen nut als ook de inname van omega 6 drastisch wordt verminderd. Want een Omega-3 tekort wordt ook veroorzaakt door het eten van teveel bewerkt vlees, margarine, zonnebloemolie en gefrituurd voedsel.

supplementen blog2

Ashwagandha
Het Indiase kruid Ashwagandha (ook wel withania somnifera) is een goed onderzocht supplement in relatie tot stress. De plant is bekend uit de Ayurveda en wordt ook wel Indiase ginseng genoemd. Het kruid reguleert het tweede stresssysteem: de hypothalamus en kan het cortisolniveau dempen.

Nootropics
Nootropics zijn middelen die kunnen bijdragen om je gezonde lichaam en geest beter te laten presteren. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde periode meer van je lichaam vraagt. Nootropics zorgen in het algemeen voor verbetering van de cognitieve en sociale vaardigheden, fysieke en mentale balans en kalmering en slaap.

De natuur in een potje. Waar moet je op letten bij supplementen?

In de natuurgeneeswijze neemt voeding een belangrijke plaats in. Het beste van de natuur is niet altijd even makkelijk om tot je te nemen. Net als dat het soms lastig is alle benodigde vitaminen en mineralen uit voeding te halen, waardoor tekorten ontstaan. Dan kunnen supplementen een oplossing zijn.

 1. Een tijdelijke aanvulling, geen vervanging
  Een gevarieerd menu van gezonde voeding zou voldoende moeten zijn. Soms heb je wat extra nodig. Bijvoorbeeld bij een zwangerschap, wanneer je te weinig buiten komt, bij hoge stress of wanneer je op een andere manier meer van je lichaam vraagt. Als je rookt heb je bijvoorbeeld ook meer vitamine E nodig, al is het het beste (en goedkoopst) om te stoppen, dat is duidelijk.
 2. Biologische en hoogwaardige kwaliteit
  Net als dat biologische en onbewerkte voeding het best voor ons lichaam is, geldt dat ook voor supplementen. Bij voorkeur zonder hulpstoffen, additieven en dierlijke producten. Maar ook zonder zware metalen, pesticiden of chemicaliën.
 3. Fermentatieproces
  Het fermentatieproces versterkt de werking van de biologische kruiden. Een goede biobeschikbaarheid is daarbij erg belangrijk. Hiermee wordt de mate bedoeld waarin de werkzame stoffen in de capsule zo effectief mogelijk op de daarvoor bestemde plek komen.
 4. Goedkoop = duurkoop
  Het hoeft niet zo te zijn dat een duurder product beter werkt dan een goedkopere variant. Echter zijn goedkope multi’s van grote drogisterijketens vaak synthetisch en bevatten slecht opneembare stoffen. Het is beter om iets meer te investeren in een zuiverder supplement met beter opneembare stoffen.
 5. Teveel van het goede
  Je kunt ook teveel binnen krijgen. Zo zorgt teveel B6 voor tintelingen en gevoelloosheid. Hoge doseringen magnesium kunnen zorgen voor diarree, en ijzerstapeling kan schade aanrichten. Via voeding is deze kans een stuk minder groot. Veel voedingssupplementen zoals libidoverhogers, afslankpreparaten en oppeppers bevatten stoffen die bijvoorbeeld de stofwisseling en of de bloeddruk beïnvloeden. Ook kunnen sommige stoffen tot een verhoogd hartritme leiden.

Vooral wanneer je medicijnen of andere supplementen gebruikt, is het verstandig om te waken voor een overdosis of onbedoelde versterking van de stoffen. Overleg bij twijfel altijd met een specialist, zoals je huisarts of een natuurgeneeskundige.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.