Minder fijnstof, meer vegan feta en een wilde oryx
: goed nieuws in februari


Goed nieuws deze maand! Veganisme is in opmars: in het Verenigd Koninkrijk is het aantal veganisten met een miljoen gestegen en ook in Nederland zien we een toenemende populariteit.

De luchtkwaliteit wereldwijd verbetert: de VS en Europa redden honderdduizenden levens met schonere lucht en China plant bomen om smog te verminderen. En diverse diersoorten, zoals de oryx en blauwe vinvis, maken een comeback in het wild.

schonere lucht

Plantaardige groei

Het Instagram account Plantbased News vermeldde dat het aantal vegans in het Verenigd Koninkrijk in het afgelopen jaar met een miljoen gestegen is. Er zijn dus nu 2,5 miljoen veganisten in het Verenigd Koninkrijk, wat neerkomt op 4.7% van de bevolking. De meeste steden hebben meerdere vegan restaurants, of op z’n minst vegetarische restaurants met een ruime keuze aan vegan opties. Ook pubs hebben vaak een aparte vegan/vega menukaart en supermarkten hebben een zeer ruime keuze aan vegan producten. Het is niet voor niets mijn favoriete vakantieland.

Hoe zit het in Nederland?

Nieuwe cijfers voor het aantal veganisten in Nederland heb ik nog niet kunnen vinden, maar ook hier gaat het de goede kant op met een steeds gevarieerder aanbod in supermarkten. Zelf voer ik op heel kleine schaal ‘actie’ door niet-vegan vrienden kennis te laten maken met vegan producten. Zo geef ik de ene vriendin bij haar kop thee een schaaltje vegan cheesecake van Gü, de volgende schotel ik een lunch voor met allemaal broodbeleg uit de nieuwe Terra-lijn van Albert Heijn (en de ‘kaas’-mosterdsalade van Johma).

Ze stuurde me later een berichtje dat ze bij haar eigen supermarkt ook allerlei lekker vegan beleg had gevonden. Een derde vriendin concludeert dat ze ‘gewone’ feta niet zo lekker vindt, maar de vegan variant van Violife die ik heb meegenomen voor door de sla, wél lust. 
Ze zijn waarschijnlijk nog niet van plan om dit jaar, of het jaar erna, over te stappen op volledig vegan, maar elke plantbased lunch of snack is een stap in de goede richting.

Frissere lucht

De lucht die we wereldwijd inademen wordt steeds schoner. De vervuiling door fijnstof is in de Verenigde Staten sinds 1990 met 41% gedaald. Dit redt op jaarbasis de levens van 370.000 mensen. Europese wetgeving met betrekking tot schone lucht redt zelfs 700.000 levens per jaar. Intussen absorbeert China smog door jaarlijks een bos ter grootte van België aan te planten. Daarmee heeft het land hetzelfde percentage vermindering aan vuile lucht weten te bereiken als de Verenigde Staten, maar dan in slechts 10 jaar tijd.

Beestenboel

Wat hebben een oryx (een woestijnantilope), een blauwe vinvis, een gouden leeuwaap, een steenarend en een tijger met elkaar gemeen? Ze waren zo goed als uitgestorven in het wild maar hebben in 2023 een comeback gemaakt. In Tsjaad is de oryx succesvol geherintroduceerd. De populatie telt nu 1000 dieren.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *