Mijn tuin is mijn eigen kleine stukje natuur. Ik zou hem niet willen missen. Nu het zonnetje zo af en toe zijn gezicht weer laat zien, grijp ik elke kans om even in de tuin te zitten. Ik geniet van de vogels, de eerste groene knoppen, de wind die naar voorjaar ruikt en de eerste warme zonnestralen. Maar de tuin is niet alleen goed voor mij, maar ook voor het milieu!
Een tuin vol groen
22 April is het Earth Day en staan we allemaal even stil bij wat de aarde voor ons betekent en wat we kunnen doen om beter voor haar te zorgen. Je eigen tuin kan daar ook veel aan bijdragen. Sowieso is een groene tuin beter dan een tuin vol tegels. Stenen nemen heel veel warmte op. Het wordt dus relatief warmer dan als ergens planten en struiken staan en ze blijven deze warmte ook nog lang nadat de zon weg is uitstralen. Het is bewezen dat een tuin vol tegels warmer is dan een groene tuin. Dus wil je het milieu helpen, dan zul je wel je handen uit de mouwen moeten steken en wat groens in je tuin moeten zetten. Staat nog veel leuker ook!
Heb je je tuin vol staan met mooie planten en struiken? Dan zorg je ook voor vogels, insecten en kleine dieren (en de katten in je omgeving). Hoe meer groen, hoe meer verschillende dieren er kunnen leven. Je tuin is een klein ecosysteem en kan bijdragen aan de overlevingskans van allerlei dieren. Van spinnen, slakken, muizen en bijen (heel belangrijk) tot egels, kikkers, padden en allerlei vogels. Ze kunnen schuilen als het heet is en overwinteren als het koud is.
Tips voor een groene, milieubewuste tuin
De zorg voor je tuin kan ook zo milieuvriendelijk mogelijk. Zie hier de volgende tips:
Regenton: Met een regenton in de tuin kun je zorgen dat je je stukje groen ook in de zomer van genoeg water kunt voorzien. Hiermee belast je het milieu niet, dat scheelt een hoop kraanwater!
Koffiedik: Meng een flinke schep koffiedik met potaarde en gebruik dit om je planten in te zetten (in de pot of in de grond). Koffiedik is licht zuur, en dat is geschikt voor rozen, lavendel en hortensia’s. Een andere toepassing van koffiedik is als slakkenwerend middel. Strooi het rond de groente in je groentetuin of kwetsbare planten zoals hosta. Dit schijnt ook tegen katten te werken.
Eierschillen: Met eierschalen kun je hetzelfde doen als met koffiedik. Grof gemalen schillen kun je gebruiken als anti-slakken barriere om je planten heen. De scherpe randen zouden de slakken tegenhouden. Strooi de schillen in een ring om je planten heen. Fijngemalen schillen kun je mengen met aarde, zodat deze kalkrijker wordt.
Groenafval: maak compost van je groenafval. Door je plantenafval, maar ook het groenafval uit de keuken in een hoek van de tuin te verzamelen, maak je compost. Daarmee kun je de bodem van je tuin weer verrijken. Een ander bijkomend voordeel is dat er veel dieren en insecten in kunnen schuilen. Verzamel hier gesnoeide takken, afgevallen bladeren, gebruikte potgrond en dergelijke. Met uitgetrokken onkruid moet je oppassen, dat schiet makkelijk weer wortel in je composthoop.
Wees niet te netjes: er werd altijd gezegd dat een nette tuin het mooiste is, maar keurig nette tuinen trekken niet zoveel insecten en dieren aan als wildere of slordige tuinen. Zeker in het najaar, als je alle bladeren wegharkt, haal je ook schuilplaatsen, eitjes, rupsen en larven weg. Wees niet te rigoureus met opruimen. Je geeft dieren meer kans als je afgevallen fruit laat liggen en hoekjes met takken en bladeren maakt.
Hoe meer je tuin op de echte natuur lijkt, hoe beter. Maar je tuin wordt natuurlijk nooit een echt klein natuurgebied. Ik heb zelf wel geprobeerd mijn tuin bewust wat te laten verwilderen, maar de brandnetels stonden in no time door heel mijn tuin. En dat was ook niet de bedoeling. Maar misschien ben ik er niet goed genoeg in, dat kan ook. Hoe je het ook went of keert, de tuin kan zeker bijdragen aan een prettig leefomgeving voor mens en dier. Alle kleine stukjes groen zorgen voor een netwerk van leven in de steden en dorpen.
Nog een tip voor een groene, milieubewuste tuin is het ophangen of plaatsen van een bijenhotel. Bijenhotels worden gebruikt als nest- en overwinteringsplek door wilde bijen (steken niet!!). Wilde bijen bestuiven ca. 80% van onze gewassen maar worden zwaar bedreigd. Ze hebben naast bloemen namelijk ook nestgelegenheid nodig. Wij zijn een sociale onderneming die professionele bijenhotels maakt met de hulp van onze BIJzondere collega’s van een sociale werkplaats. Dus wil je iets goeds doen voor de bij en de maatschappij? Kijk dan even op onze website.
Bedankt voor de tip, Bianca. Het is inderdaad belangrijk om de bijen zoveel mogelijk te helpen, niet alleen met bloemen maar ook met mogelijkheden om nesten te maken. Alle beetjes helpen, dus hopelijk maken we van alle tuinen mooie groene en bloeiende stukjes natuur.