De meest milieuvriendelijke huidverzorging maak je zelf (en kun je eten)

Ik weet niet waar ik het ooit heb gelezen, maar de zin ‘smeer nooit iets op je gezicht wat je niet zou durven eten’, heb ik altijd onthouden.

Het klinkt zo logisch, maar het wordt blijkbaar veel te vaak vergeten: cosmetica zit vol met microbeads, sodium laureth sulfaat en andere (hormoonverstorende) stoffen die je écht niet zou moeten eten. En dus ook niet op je huid moet smeren.

appelciderazijn voor je huid

Ook bevatten veel producten palmolie, een stof die op zichzelf niet schadelijk is, maar veel bedrijven maken gebruik van palmolie waar regenwoud voor gekapt is. Dit is niet alleen een ramp voor de aarde, maar ook voor de vele bewoners van het bos die hun leefomgeving kwijt zijn.

Tel daarbij op dat er flink wat (plastic?) potjes moeten worden geproduceerd om alles in te stoppen en dat die vervolgens vervoerd moeten worden naar alle (web)winkels. Best een belasting voor het milieu dus.

Gelukkig heb ik een heel fijn biologisch merk ontdekt dat ook nog eens vegan en palmolie-vrij is: PHB Ethical beauty. Alle producten worden met de hand gemaakt in Groot-Brittannië en 20% van de winst gaat naar een goed doel.

Maar de meest milieuvriendelijke huidverzorging maak je nog steeds zelf, met spullen die je in de keuken kunt vinden. Zo heb ik onlangs appelazijn opnieuw ontdekt. Ik gebruikte het al in salades en in mijn favoriete brownie-recept fungeert het als katalysator voor het bakpoeder, maar er kan nog veel meer met de inhoud van de glazen fles.

Manieren om appelazijn voor je huid te gebruiken:

  • appelciderzijn huidAppelazijn zit vol met goede bacteriën, dus heeft het niet alleen een gunstig effect op je darmen, maar ook op je huid. Gebruik het bijvoorbeeld om puistjes of een koortslip mee uit te drogen of wild vlees te verwijderen. Daartoe doe je gewoon een beetje azijn op een watje en dep je de huid.
  • Een badkuip vol water en een kopje appelazijn is ook weldadig voor de zonverbrande huid.
  • Zo’n mengsel van appelazijn en water kun je ook prima gebruiken als haarconditioner: zachtheid en glans verzekerd.
  • Voor een masker dat pigmentvlekkern verwijdert meng je de rasp van een kleine geschilde aardappel met de rasp van een komkommer. Roer er een eetlepel appelazijn doorheen en breng het masker met behulp van een wattenschijfje aan op de huid. Laat het 15 tot 20 minuten inwerken.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.