Meer uit je zonnepanelen halen? Check deze vier handige tips!

Zonnepanelen, je ziet ze steeds meer. Het is een duurzame manier om elektriciteit op te wekken en daardoor goed voor het milieu én je portemonnee. Maar het is in het begin een behoorlijke investering en daarom belangrijk dat je er snel zoveel mogelijk rendement uit haalt.

Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geven we je vier handige tips.

meer uit zonnepanelen halen tips besparen

Tip 1. Plaats de zonnepanelen zoveel mogelijk op het zuiden

Zonnepanelen bieden het meeste rendement op lange, zonnige dagen. Helaas heeft Nederland niet zo heel veel zonuren per jaar, gemiddeld zo’n 1500. Plaats ze daarom zoveel mogelijk op het zuiden en in een hoek van 36 graden. Zo vangen ze de meeste zonnestralen op.

Bij een klein dak kan je juist beter kiezen voor de zogenaamde oost-west opstelling. Zo kan je meer panelen plaatsen en voorkom je dat ze in elkaars schaduw liggen. Let er ook op dat ze niet door iets anders in de schaduw liggen, bijvoorbeeld door de boom van de buren.

Tip 2. Bescherm je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering en daar zitten risico’s aan vast. Het is dus belangrijk om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen diefstal. Bij een opstalverzekering afsluiten zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. Maar er zijn wel dingen die je zelf kan doen om diefstal zoveel mogelijk te voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan anti-inbraakschroeven, extra verlichting met bewegingssensoren en een alarmsysteem. Zorg er ook voor dat dieven niet bij de panelen in de buurt kunnen komen via een afvalbak of een ladder.

Tip 3. Check of je gebruik kan maken van de salderingsregeling

Als je zonnepanelen aanschaft kan je meestal gebruikmaken van de zogenoemde salderingsregeling. Je panelen leveren vaak al snel meer stroom op dan je voor je eigen huis nodig hebt. De stroom die je overhoudt kan je meestal terugleveren aan je energieleverancier en dat kan je geld opleveren. Zo kan je (flink) besparen! Let op: er ligt een wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 af te bouwen. Toch kun je nog veel voordeel halen tot die periode.

Tip 4. Hou je zonnepanelen schoon

Doordat zonnepanelen op het dak liggen worden ze al snel vies. Er komt bijvoorbeeld vogelpoep, zand of stuifmeel op. Maar ook luchtvervuiling en vallende bladeren kunnen ervoor zorgen dat ze vies worden. Zonnepanelen leveren minder energie op als ze vuil zijn en kunnen hierdoor zelfs beschadigd raken. Het is dus verstandig om ze goed schoon te houden, want dan leveren ze al snel 2 tot 3 procent extra zonne-energie per jaar op.

Kan je zelf goed bij je zonnepanelen komen? Spuit ze dan schoon met een tuinslang of gebruik een speciaal reinigingsmiddel en een spons. Vermijd schuurmiddelen, want die kunnen het glas beschadigen. Kan je er zelf niet goed bij? Dan is een bedrijf inhuren om ze te laten reinigen handig. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen maximaal rendement opleveren.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *