Maak je eigen vegan en plastic-vrije smeersels voor op brood

Vegan eten wordt steeds makkelijker en lekkerder. Er zijn steeds meer lekkere vleesvervangers, lekkere ‘boterhamsmeersels’ zoals hummus (waarmee je ook nog eens eindeloos kunt variëren) en zelfs vegan kaas (hoelang bestaat dat al, ik heb het pas net ontdekt!).

Als je besluit om (in deeltijd) vegan te gaan eten kún je natuurlijk in de supermarkt de vegan varianten kopen van ‘regulier beleg’, maar het lekkerste (en gezondste) vegan broodbeleg maak je zelf.

vegan zelfmaken fb

Sinds wij thuis door de weeks vegan eten, staat onze keuken vol met ouderwetse weckpotten en RVS bakjes van Blue Water Bento in alle maten. Ze zijn enorm handig om je zelfgemaakte smeersels in te bewaren. Zo staat er in onze koelkast bijna altijd wel een bak met hummus, vegan paté of ‘Geen Boursin’.

Die laatste is een 4-dagen recept, maar zeer de moeite waard. Het recept vind je hier. Zelf laat ik de peper weg, omdat ik dat niet lekker vind, en voeg in plaats daarvan twee theelepels Provençaalse kruiden toe.

Het voordeel van dit broodbeleg is dat je dagelijks noten en verse kruiden eet (in het geval van de ‘Geen Boursin’) of zelfs groente als je hummus of vegan paté eet. En het zelf maken van broodbeleg heeft nóg een voordeel: er hoeft geen plastic verpakking omheen. Geen kuipje om de hummus, geen kaas uit plastic verpakkingen, maar gewoon een ouderwetse glazen weckpot of een portie in een Bento-bakje als je je eigen smeersel mee naar je werk wil nemen. Neem voor de zekerheid maar twee bakjes mee, want wedden dan je collega’s dit willen proeven en dan niet willen geloven dat het vegan en zelfgemaakt is?

Benieuwd naar de vegan paté? Dit is het recept:
– Een potje gedroogde tomaten van La Bio Idea (uitlekgewicht 130 gram)
– 130 gram walnoten, 6 uur geweekt in water
– 65 gram cashewnoten, 6 uur geweekt in water
– 3 of 4 blaadjes verse salie
– zout naar smaak

Vang wat van de olie op als je de tomaten laat uitlekken en doe hetzelfde met het water waar de cashewnoten in geweekt hebben. Doe de noten, tomaten en salie in een keukenmachine en schenk beetje bij beetje 10cl cashewnoten-weekwater bij het mengsel. Als je een wat meer crèmige paté wil, kun je meer water toevoegen.

Je kunt ook variëren met andere kruiden zoals basilicum ,of piment of (gedroogde) paddenstoelen of cranberry’s.
Als je de paté in een weckpot doet, kun je er een laagje olie bovenop schenken. In de koelkast is het ruim een week houdbaar.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.