Maak een (vegan) statement met je mondkapje

Eerst mochten we van het RIVM geen mondkapje dragen omdat dat een gevoel van ‘schijnveiligheid’ zou creëren, maar nu moet het juist weer wel. Zolang het maar geen ‘medisch mondkapje’ is, want dat mag dan weer niet. Tenzij je zelf medisch personeel bent, neem ik aan.

Erg duidelijk zijn de richtlijnen dus niet. Wel duidelijk is dat het vanaf 1 juni verplicht is om een mondkapje te dragen als je gebruik maakt van het openbaar vervoer (de trein, tram, bus of metro). Deze regel is ingesteld voor situaties (zoals die in het openbaar vervoer) waarin het onmogelijk is om anderhalve meter afstand van anderen te houden.

mondkapje blog

Zelf vind ik het daarom logisch om, als ik weet dat ergens naar binnen ga (in een winkel bijvoorbeeld), een mondkapje bij me te hebben. Als ik dan merk dat het druk is, kan ik zo’n kapje opzetten. Laatst moest ik bloed laten prikken en toen heb ik er uit voorzorg ook één opgezet. Niet voor mezelf, maar voor de mevrouw die daar de hele dag aan het werk was en zodoende met heel veel mensen in contact kwam.

Zo’n mondkapje draag je namelijk niet voor jezelf maar voor anderen. In veel Aziatische landen is het al doodnormaal om, als je lichte verkoudheidsklachten hebt, een mondkapje te dragen als je naar buiten gaat. Met zo’n masker dat je neus en mond bedekt is de kans dat je een ander besmet een stuk kleiner.

Maar hoe kies je nou een zo ‘groen’ mogelijk mondkapje? Je hoeft sowieso geen wegwerp-mondkapje te gebruiken: de meeste mondkapjes kunnen op 60 graden gewassen worden en zijn na een volledig wasprogramma weer ontsmet en schoon. Het beste materiaal om te gebruiken voor mondkapjes is katoen. Dat is niet het meest milieuvriendelijke materiaal (er is voor de verbouwing van katoen veel (drink-)water en pesticide nodig), maar dat katoen mag ook best een oud T-shirt of kussensloop zijn, aldus het RIVM. Zolang het maar goed aansluit op het gezicht en de neus en mond bedekt.

Op internet zijn tal van instructiefilmpjes te vinden om zelf mondkapjes te maken dus als je handig bent met een naaimachine kun je zelf aan de slag (en als je dat niet bent kun je een ander lief aankijken. Dat werkt overigens het beste zónder mondkapje op).

Zelf kies ik een statement-mondkapje: eentje met een illustratie van een lief biggetje erop en de tekst ‘tis the season to be vegan’, want als we ooit weer zonder mondkapjes het openbaar vervoer in willen, naar concerten willen, vrienden en bekenden willen knuffelen, dan zullen we anders met dieren om moeten gaan dan we nu doen.

3 reacties op “Maak een (vegan) statement met je mondkapje

 1. Mieke zegt:

  Hoe kom je aan zo n mondkapje met een statement? heb wel interesse.Een goeie vindt ik;
  Eerst Slaven
  Toen Vrouwen
  Nu Dieren
  Geef ze rechten

 2. I zegt:

  Mondkapjes zijn een teken van slavernij, mensonterend en ineffectief, maar ook ongezond. Als we niet massaal weigeren, om ze te dragen gaan we verder naar een dictatoriaal land! Iedereen die meedoet aan deze maatregel, is medeplichtig!

Reacties zijn gesloten.