Leuke duurzame nieuwtjes waar ik blij van werd deze maand (april)

Er zijn genoeg dingen om pessimistisch van te worden en actievoeren voor een groenere wereld blijft hard nodig. Toch zijn er af en toe nieuwtjes waar ik blij van word. Deze drie wil ik met je delen.

duurzame nieuwtjes dopper water tap

Dopper Water Tap

Als geboren en getogen Haarlemmer ben ik van mening dat kraanwater uit mijn regio het lekkerste ter wereld is (en stiekem ben ik van mening dat dat niet echt een mening is). Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de Albert Heijn in mijn regio (aan de Bloemendaalseweg in Overveen) het eerste filiaal is waar een Dopper Water Tap te vinden is. Je kunt daar gratis je hervulbare flesje vullen met zuiver kraanwater.

Deze eerste kraan is op Wereld Waterdag (22 maart) open gedraaid en het plan is om in 250 Albert Heijn filialen een kraan te installeren. Hopelijk stimuleert het mensen om altijd en overal een hervulbaar flesje bij zich te dragen en worden er steeds minder wegwerpflessen gekocht (en weggegooid).

Duurzame wol

Een jaar of zeven geleden vroeg een vriendin me mee naar een workshop breien. Ik had het sinds mijn 6e niet meer gedaan, maar het bleek net zoiets te zijn als fietsen: je verleert het niet echt. Sindsdien pak ik zo af en toe de breipennen weer op. Ik doe mijn best om zo milieuvriendelijk garen uit te kiezen. Biologisch katoen of bamboe bijvoorbeeld. Laatst zag ik dat het merk Drops katoen had dat gemaakt was van gerecycled denim. Een lekker dik draadje (voor de kenners: voor pennen van 5 mm) waar ik een col met kabelpatroon van heb gemaakt voor mijn man. 
Tijdens het breien stuur ik vaak foto’s naar mijn schoonmoeder, met wie ik mijn hobby deel en die me vaak met raad en daad bijstaat. Zij was ook bezig met een leuk draadje: Scrumptious van het merk Scheepjes. Deze draad is gemaakt van acryl en gerecycled polyester.

Zelf gebruik ik nooit draadjes van ‘plastic’, niet alleen omdat ik er jeuk van in mijn handen krijg maar ook omdat kunststof kleding in de was microplastics in het water loslaat.

Gelukkig heeft Scheepjes ook andere duurzamere draadjes: Terrazzo. Dit draadje is gemaakt van 70% muelselingvrije hergebruikte wol en 30% viscose. Niet een vegan draadje, maar wel helemaal natuurlijk en vrij van dierenleed. En voor sommige dingen heb je nu eenmaal wol nodig omdat het een beetje rekbaar moet zijn (een muts bijvoorbeeld). Mijn volgende project ga ik maken met Terrazzo van Scheepjes.

Stop mocking vegans

Onlangs verscheen in de New York Times een opiniestuk van Farhad Manjoo onder de titel ‘Stop mocking vegans’ (Hou eens op met het belachelijk maken van veganisten). Daarin schreef hij dat mensen het vrij normaal vinden om plastic rietjes te laten staan en daarmee denken dat ze een enorme positieve bijdrage leveren aan het milieu maar dat ze niet onder ogen willen zien dat de teloorgang van het Amazonegebied daar niet mee wordt tegen gegaan. Nee, dat kan alleen door minder vlees te eten. Nee, ze vinden het makkelijker om veganisten belachelijk te maken en te zeggen dat die overal de sjeu vanaf halen.

Farhad Manjoo schrijft dat het cliché van de ‘preachy vegan’ in het echte leven ver te zoeken is. Hij is van mening dat er méér mensen nodig zijn die met regelmaat de waarheid zeggen over de bio-industrie, het gevoelsleven van dieren die tot ‘vee’ zijn gemaakt en de impact die de vleesindustrie heeft op de aarde. Helaas is de publieke opinie in de VS vrij negatief tegenover vegans. Volgens Farhad Manjoo komt dat deels omdat veganisten in de media vaak negatief worden neergezet. Hij spoort mensen aan om, als ze dan niet in staat zijn om een veganistisch eetpatroon te omarmen, dan in ieder geval de mensen te omarmen die dat wèl doen. Ze zijn namelijk bezig te wereld te redden, tofuburger voor tofuburger*

* we eten ook weleens iets anders, hoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *