Mijn lekkerste gezonde vegan ontbijt (en nog voordelig ook!)

blog kim vegan havermout kleinDat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is dat weten we allemaal al jaren en voor zover ik weet heeft ook nog geen enkele dieetgoeroe dat weersproken. Wat we ook weten is dat brood niet zo’n heel beste start is. Tenzij dat brood biologisch, volkoren en zuurdesem is. En dat maakt het wel heel lékker, maar niet overal verkrijgbaar.

Tot voor kort zorgde ik er altijd voor dat we biologisch speltbrood in huis hadden voor het ontbijt. Was het er niet, of ging ik sporten, dan ontbeet ik met yoghurt met daarin een banaan en wat granola. Maar omdat we met z’n tweeën zijn thuis, en ik maar één boterham per dag at, bleef er altijd wel wat brood over. Daar maakten we dan nog een keer een tosti van en de mussen waren er heel blij mee dat ik de laatste boterhammen in de tuin ophing, maar erg economisch of duurzaam waren deze oplossingen niet.

Het halve brood in de vriezer stoppen was ook geen optie, ik heb het geprobeerd maar als ik het eruit haalde was het nat en klef. Als ik het roosterde gíng het wel, maar om nou te zeggen dat het lékker was…

Bovendien heeft ons vriesvak ongeveer hetzelfde formaat als de biografie van Juliana die ik op het moment lees, dus een half brood gaat daar niet in passen.

Havermout schijnt zo’n beetje het gezondste te zijn wat er te eten is op deze wereld. Laatst werd dat nog beweerd door een 109-jarige Schotse vrouw.

Handiger zou het zijn om iets anders te verzinnen en alleen een klein brood te kopen als we allebei thuis zijn, in het weekend en we zeker weten dat ie ook helemaal op gaat. Havermout schijnt zo’n beetje het gezondste te zijn wat er te eten is op deze wereld. Laatst werd dat nog beweerd door een 109-jarige Schotse vrouw. Tja, de kans dat ze gelijk heeft is redelijk aanwezig. Maar de laatste keer dat ik het probeerde, zo’n 4 jaar geleden, kreeg ik het, ondanks de halve pot honing en een handvol dadels die ik erdoorheen had geroerd, niet weg.

Maar… je smaak schijnt elke 7 jaar te veranderen en het was toen hartje zomer, misschien niet echt het juiste moment om een warm ontbijt te proberen. Dus kocht ik nog maar eens een zak havermout en gaf het nog een kans.

En ik lust ‘t. Bovendien kost mijn favoriete brood € 4,-, een zak havermout kost, afhankelijk van waar je het koopt, tussen de € 1,70 en € 2,20 voor een zak van 500 gram (als je een grootverpakking koopt ben je nog iets voordeliger uit). Voor een ontbijt van één persoon heb je 5 eetlepels (á 15 gram) nodig dus doe je bijna 7 keer met één zak. Daarnaast heb je nog een pak (rijst)melk nodig van ongeveer € 2,- waar je 10 keer mee doet. Dus als ik me niet vergis ben ik nog voordeliger uit ook. Kan ik best even een vetbolletje kopen voor de vogels.

Mijn favoriete ontbijtrecept (vegan)

– week 5 eetlepels havermout in 100 ml rijstmelk (amandel- of havermelk kan ook)
– voeg desgewenst een handje rozijnen toe
– laat dit de hele nacht staan
– snijd de volgende dag een appel in stukjes, bestrooi de stukjes naar smaak met kaneel en/of kardemon
– bak de appeltjes in kokosolie
– leg de havermout erop en verwarm goed door
– schep het appel-havermoutmengsel in een kom
– bestrooi met een handje walnoten in stukjes
– als je jezelf echt wil verwennen, schenk er dan een theelepeltje appelstroop overheen

Dat is nog eens een goed begin van de dag!

kimindepenKim Bergshoeff (37) woont met man en hond in Haarlem en heeft haar eigen tekstbureau, ‘Kim in de pen’. Ze probeert zo groen mogelijk te leven blogt daar regelmatig over. Kim is columnist voor Crohniek (ze heeft de ziekte van Crohn) en Dierenpraktijken en auteur van een aantal boeken waaronder ‘Onbeperkt Mindful’.

 

4 reacties op “Mijn lekkerste gezonde vegan ontbijt (en nog voordelig ook!)

  1. Lieverlos zegt:

    Ziet er heerlijk uit! Je hebt me overtuigd, straks boodschappen doen en dan morgenochtend gelijk uitproberen, bedankt! Groetjes Marjan – Lieverlos

  2. Sanne zegt:

    Klinkt goed! wel een beetje weinig qua verhoudingen.. Ik pak zelf meestal 300 ml op 40 gram en soms zelfs meer als ik r langer op moet teren hihi

Reacties zijn gesloten.