Lekker een dagje uit? Ga dan voor een picknick zonder afval

De zomer is bijna voorbij, maar het kan nog best: picknicken! Ik vind niets leuker dan picknicken. Op de mooiste plekjes in de natuur (op een heideveld, aan het strand, in een weiland of ergens in het bos), dan smaakt het eten nog lekkerder dan anders.

Maar om eten mee te kunnen nemen, heb je meestal verpakkingen nodig. En als je onderweg iets koopt in een winkel of restaurant, krijg je ook een hoop plastic mee. Zelf kies ik ervoor om te picknicken zonder afval en dat is helemaal niet zo moeilijk voor elkaar te krijgen.

picknick zonder afval blog

Je gaat op pad, wat neem je mee?

Waarom smaakt eten lekkerder als je het buiten opeet? Ik heb geen idee, maar waarschijnlijk komt het doordat je zintuigen op scherp staan, omdat je een leuke dag hebt, misschien gezellig samen met anderen en ergens anders bent dan thuis. Picknicken kan als je naar het museum gaat, een pretpark bezoekt of een lange boswandeling of een fietstocht maakt.

Om duurzaam te picknicken zul je misschien wel wat meer moeten nadenken over wat je meeneemt en hoe je het meeneemt.

Op een warme dag kan het handig zijn om een koeltas met koelelementen mee te nemen. Stop deze in een rugzak of in je fietstas, zodat je eten vers en fris blijft. Omdat ik vaak alleen op stap ga, vind ik koelelementen vaak te zwaar en als je je eten onderin een rugzak stopt, blijft het meestal koel genoeg.

Neem een picknickkleed mee, zodat iedereen kan zitten tijdens het eten. Maar wat neem je te eten mee? Buitenshuis eten is juist zo leuk, omdat je iets anders dan anders kunt eten. Je kunt natuurlijk een zak kadetten kopen en flesjes water. Bedenk echter dat je er een bijzondere dag van maakt en dat het eten daaraan bijdraagt. En zelfgemaakte lunch is ook nog veel gezonder.

Picknickideeën

Lunch ideeën nodig? Neem bijvoorbeeld een maaltijdsalade met couscous, snoeptomaatjes en feta mee. Of ga voor onbesmeerde boterhammen en kies fruit, heksenkaas, komkommer en een zelfgemaakte eiersalade als beleg. Maak een wrap met vega gehakt, avocado, mais en paprika. Of bak pannenkoeken, neem ze mee en beleg ze ter plekke met lekker beleg, zoals kaas, pindakaas of zelfgemaakte jam.

De beste tips om je picknick mee te nemen

Voor je gaat picknicken is het handig om te kijken wat je in huis hebt. Met een voorraadje bakjes in verschillende formaten kom je een heel eind. Deze kunnen van roestvrijstaal zijn of gerecycled plastic. Katoenen zakjes zijn prima om brood of fruit in mee te nemen. Zacht fruit bewaar je natuurlijk wel in een bakje.

Voor brood, wraps of pannenkoeken zijn de Bee’s wraps (bijenwasdoek) echt ideaal. Hiermee bespaar je ruimte en gewicht in je tas. Je vouwt de wraps gewoon om het brood heen en zo blijft het lekker vers. Je kunt het gebruiken in plaats van huishoud- of aluminiumfolie. Het is dus ook geschikt om een schaal met salade of groente af te dekken.

picknick zonder afval duurzaam

Je drinken neem je natuurlijk in een eigen fles mee. Hete dranken kunnen in een thermoskan, maar ook koele dranken kunnen daarin. Je hebt natuurlijk ook bestek nodig. Ik neem altijd mijn gewone vork en mes mee, want waarom zou je voor plastic gaan? Dat beetje extra gewicht zul je op een hele rugzak of fietstas met eten niet eens merken.

Na gebruik spoel je het af of je wikkelt het in een lege wrap en neemt het weer mee naar huis. Je kunt ook kiezen voor lichtgewicht bestek van biologisch materiaal, zoals bamboe. Er zijn ook borden, snijplanken en bekers van bamboe, maar je kunt ook gaan voor bioplastic.

Picknicken in elk seizoen

Zo kun je duurzaam gaan picknicken, zonder ook maar een zakje of bakje te gebruiken dat je naderhand moet weggooien. En houd je toch wat afval over van een zakdoekje of een pleister? Dan neem je dat natuurlijk weer mee terug naar huis. Misschien denk je: het wordt herfst, ik ga echt niet meer picknicken! Maar buiten lunchen kan in elk seizoen. Ik doe het zelfs in de winter.

Natuurlijk ga je dan niet een uur lang op je kleedje rustig zitten eten. Maar ook dan kun je heel goed op een bankje je lunch eten en genieten van het mooie uitzicht in een laagstaand winterzonnetje.

Ga jij nog picknicken als het weer goed blijft? Heb je nog leuke picknicktips waarmee het nog leuker en makkelijker wordt om buiten te eten?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Lekker een dagje uit? Ga dan voor een picknick zonder afval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *