fbpx

Leer jij je kinderen zorgen voor de aarde?

Wat doen wij met onze mooie groene aarde? We graven, bouwen, veranderen en cultiveren. We doen wat ons goeddunkt. Maar het zijn onze kinderen die er straks moeten leven en wat laten wij voor hen achter? Ik hoop wel een mooie, groene, leefbare plek. Veel van ons doen dan ook moeite om het afval te beperken, een keuze te maken voor groene stroom en om kleding, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen te kopen die het milieu niet te veel belasten. Maar niet alleen wat we gebruiken is belangrijk, ook wat we onze kinderen leren zal veel uitmaken in de toekomst!

Groen en bewust leven zou niet alleen een mening moeten zijn, maar echt geleefd moeten worden.

Ik heb zelf helaas geen kinderen, maar ik weet wel dat het belangrijk is dat we  kinderen nu waarden leren, zodat ze die straks zullen naleven. We kunnen niet verwachten dat een kind milieubewust zal handelen, als we dat zelf niet doen. Ik zie vaak genoeg mensen die de auto pakken, voor een boodschapje om de hoek. Ik hoor vrienden zeggen dat ze van mening zijn dat afvalscheiding toch geen zin heeft. En die heerlijke luchtjes van schoonmaakmiddelen vol chemische stoffen kunnen ze ook niet missen. Maar biologisch vlees is toch veel te duur?! Hoe centraal staat eco bewustzijn in jouw leven? Kunnen jouw kinderen leren van jouw voorbeeld?

eco kinderen

Groen en bewust leven zou niet alleen een mening moeten zijn, maar echt geleefd moeten worden. Zelf sta ik eigenlijk altijd stil bij de vraag of ik mijn auto echt nodig heb. Ik doe mijn boodschappen op de fiets, ik ga naar mijn yogales op de fiets. Ik koop biologisch schoonmaakmiddel (en het subtiele luchtje daarvan vind ik tien keer lekkerder dan die scherpe luchtjes van de gewone merken). Kinderen leren door het voorbeeld dat ze krijgen en papa en mama zijn het grootste voorbeeld dat ze hebben. Dus als jij net dat extra stapje zet voor het milieu, voor diervriendelijkheid en het behoud van de aarde, is dat een belangrijke les voor je kind.

Zo leer je je kind dat een beter milieu echt begint bij jezelf.

Daarnaast kun je eco bewustzijn op een leuke manier aan je kind leren. Er zijn allerlei gezellige activiteiten met je kind te doen, om meer liefde en begrip voor de natuur te kweken. Betrek je kind bij het werk in de tuin en leer hem meteen hoe composteren werkt. Bezig zijn met zaaien, water geven en vruchten en groenten zien groeien, helpt enorm bij het gevoel deel te zijn van alles dat leeft. Je kind kan ook beter zien hoe het eten dat hij eet uit de grond komt. En ook dat we planten en dieren zelf kunnen helpen en beschermen. Heb je geen tuin, dan zijn er in de omgeving vaak boerderijen met open dagen, zorgboerderijen waar je rond mag lopen en misschien zelfs stadstuintjes waar je eens kunt kijken. Neem je kind mee naar een kinderboerderij om de dieren te aaien. En maak natuurlijk regelmatig een heerlijke wandeling in het bos. Misschien kunnen jullie als gezin afval opruimen in het bos. Zo leer je je kind dat een beter milieu echt begint bij jezelf.

aarde kinderen

Zodra je kind er oud genoeg voor is kun je uitleggen hoe belangrijk het is om voor de wereld te zorgen. Dat begint bij afval scheiden en zuinig zijn met water en stroom. Maar daarna bij wat je eet en gebruikt. Dat je groente biologisch is en waarom. Dat je kleding fairtrade is (check onze selectie duurzame kleding shops) en je schoonmaakmiddelen vriendelijk voor het milieu (bijvoorbeeld van biggreensmile.nl). Dan kun je uitleggen wat er met de natuur en de dieren gebeurt als je daar niet op let. We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de wereld en ook voor onze kinderen. Als we ze het nu niet leren, wanneer dan wel? En, geef jij het goede voorbeeld aan je kind? Hoe pak jij het aan om je kind te leren wat milieubewustzijn is? We horen het graag!