Laat je kind veilig spelen met duurzaam houten speelgoed

Veel mensen proberen plastic te zoveel mogelijk te vermijden, zoals van waterflesjes, flessen van schoonmaakmiddelen en doucheschuim. Maar onze kinderen komen nog veel meer in aanraking met plastic. Vrijwel al hun speelgoed is ervan gemaakt! Denk aan al die bouwblokken, poppetjes, auto’s en emmers en schepjes. Heerlijk om mee te spelen, maar is het wel zo veilig? Vooral als je je realiseert dat kleine kinderen alles in hun mond stoppen. Houten speelgoed is een duurzaam en veilig alternatief.

voordelen van houten speelgoed

Is plastic speelgoed wel zo veilig?

De meeste mensen denken dat plastic speelgoed veilig is. Het wordt toch speciaal gemaakt voor kinderen? Het is licht van gewicht, lekker kleurig en je kunt er alles mee maken. En inderdaad, zelf zul je ook wel geweldige herinneringen hebben aan de stoere bouwblokken, waarmee je gigantische torens kunt bouwen (die heb ik wel in ieder geval). Gezellige middagen met vriendjes met de racebaan spelen of een knus theekransje met je poppen.

Maar helaas is veel van dat plastic speelgoed gemaakt van vinyl, dat een grote hoeveelheid chemische stoffen bevat. Er zit bijvoorbeeld kwik, dioxine en lood in. Niet echt stoffen waar je je kind graag mee in aanraking laat komen. En zelfs gerecycled plastic is niet veilig: hier zitten giftige vlamvertragers in, blijkt uit een onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Veel van de schadelijke stoffen in plastic komen los als er mee gespeeld wordt. Je kunt je wel voorstellen dat dit de ontwikkeling van kinderen nadelig kan beïnvloeden.

Houten speelgoed met een natuurlijk gevoel

Daarom is hout een veel aantrekkelijker materiaal voor kinderen om mee te spelen. In de basis is het al veel veiliger: er zijn geen chemische stoffen bij de productie betrokken en het materiaal is puur natuur. Neem een stuk houten speelgoed in de hand en het voelt prettig aan. Als je kind hiermee speelt en het stopt het in zijn of haar mond, is er geen enkel probleem.

Spelen met creativiteit en fantasie

Maar houten speelgoed heeft nog meer voordelen dan alleen de veiligheid. De felle kleuren van plastic speelgoed trekken natuurlijk de aandacht. Maar is dat wel nodig? Als je kijkt naar de hoeveelheid prikkelingen die kinderen elke dag moeten verwerken, is het niet nodig dat hun speelgoed ook nog fel en druk gekleurd is. De rustige kleuren van houten speeltjes geven het een kalmerende uitstraling. Dat is in deze tijden misschien wel zo fijn. Houten speelgoed kan zowel door de kleur als door het materiaal je kind helpen aarden.

Houten speelgoed heeft daarnaast als voordeel dat het de ontwikkeling en creativiteit stimuleert. Je kind zal zijn eigen fantasie gebruiken tijdens het spelen. Dat is in tegenstelling tot veel plastic speeltjes, die tot in details zijn uitgewerkt. Ik herinner me nog goed hoe ik vroeger zelf met mijn speelgoed het landschap, het verhaal en de karakters bedacht. Waarom wordt nu alles kant en klaar aangeleverd? Alles zit al in een vast stramien: deze pop zit in dat huis, deze auto hoort bij deze stad met alles erop en eraan. Er zitten geluiden bij, lampjes, kleding, alles is voorgeprogrammeerd en laat nog maar weinig ruimte voor de fantasie van het kind.

Met houten speelgoed kan je kind alle kanten op. Lekker torens bouwen: een stad, een huis of misschien wel een brug. Laat je kind met de houten trein door de kamer rijden of met een keukentje met je meekoken. En als je dan zo’n houten tomaatje of appel in je mond stopt is dat helemaal geen probleem. Breng rust en fantasie terug in het leven van je kind. Ga jij ook voor duurzaam houten speelgoed?

Op zoek naar mooi duurzaam houten speelgoed, neem en kijkje bij de collectie van Dille en Kamille of kijk eens bij houtenspeelgoedshop.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *