Laat je huis fris ruiken met deze natuurlijke geuren

Een fijne geur in huis, kan er voor zorgen dat je je prettig voelt. Geuren kunnen juist ook voor overlast zorgen (zelfs als ze lekker ruiken). Dan is het fijn als je daar iets aan kunt doen, maar dan wel op een natuurlijke manier.

Wil jij je huis lekker laten ruiken, zonder te grijpen naar chemische middelen, dan geef ik je een paar heerlijk geurende suggesties!

natuurlijke geuren huis

De invloed die geur kan hebben

Geuren hebben veel invloed op ons. Een geur kan je in een mum van tijd terug naar het verleden brengen. Ze brengen herinneringen tot leven (denk bijvoorbeeld aan de geur van geslepen potloden, wie denkt er dan niet aan school terug?). En van veel geuren kun je genieten: gebakken appeltaart, gemaaid gras, bloemen of de geur van verse koffie.

Maar sommige geuren zijn niet prettig. Zeker mensen met een open keuken, kunnen begrijpen dat je soms genoeg hebt van de etensluchten die nog uit de keuken komen waaien. Of de kattenbak stinkt, je natte hond ligt aan je voeten of je huis ruikt muf na een vakantie. Hoe dan ook, soms ruikt je huis niet prettig en zou je graag een fijne, sfeervolle geur in de kamer krijgen.

Hoe laat je je huis lekker ruiken?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel luchtverfrissers in de supermarkt te krijgen. Ik ben zelf erg gevoelig voor geuren en heb een hyperactieve neus. Maar ik heb nog nooit naar zo’n chemische geur gegrepen, juist omdat ik ze alleen maar chemisch vindt ruiken. En dan hebben we het nog niet eens over de chemische bestanddelen die ze bevatten, zoals formaldehyde, benzeen en styreen. Deze middelen zijn kankerverwekkend en kunnen klachten als hoofdpijn, misselijkheid, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen veroorzaken.

Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke alternatieven. Maak zelf een fijn, milieuvriendelijk luchtje voor in huis:

 • Aromabranders
  Met etherische oliën kun je een heel subtiel geurtje aan de kamer geven. Een verfrissende geur als munt, de zachte warme geur van vanille of fijne bloesemgeuren doen de kamer al snel heerlijk ruiken. Je kunt deze druppels ook op een watje doen en zo de geur verspreiden, maar dat gaat minder snel.
 • Natuurlijk geurbrouwsel
  Door wat water met specerijen te koken, kun je heerlijke geuren in huis krijgen. Zet wat water op en voeg een of meer specerijen toe: vanille, kaneelstokjes, kruidnagels, sinaasappelschil of bijvoorbeeld koffiebonen. Je kunt het brouwsel in een potje schenken en in de kamer zetten, waar het zijn geur afgeeft. Elke keer als je weer dat geurtje wilt, kun je het mengsel weer verwarmen.
 • Fruitige luchtverfrisser
  Wie wil er niet de heerlijke lucht van sinaasappel en kruidnagel in huis? Prik enkele kruidnagels in een sinaasappel en leg deze op een schoteltje. De aangename geur kan wel wekenlang in je huis blijven hangen. Simpel en doeltreffend.
 • Droogbloemen
  Heb je kruiden in je tuin? Dan kun je niet alleen heerlijke smaken aan je eten toevoegen, maar je kunt ze ook gebruiken voor een lekkere geur in huis. Tijm-, salie of rozemarijntakjes, rozenstengels of takken van de laurierboom of de kaneelstruik, als je deze in kleine bosjes samenbindt en laat drogen, kun je ze in de kamer hangen. Als de takjes en bladeren geen geur meer afgeven, kun je er enkele druppels alcohol op sprenkelen. De blaadjes en takjes kun je ook fijn knippen en in stoffen zakjes stoppen. Deze geurbuideltjes kun je dan tussen je kleding leggen, om er een subtiele geur aan mee te geven.
 • Je eigen geurgel maken
  Het is heel makkelijk om met essentiële olie een geurgel te maken. Gebruik 30 druppels olie en 3 druppels kleurstof. Breng een kopje water aan de kook en voeg gelatinepoeder toe. Als het water kookt voeg je nog een kopje water toe en wat zout. Laat het indikken en haal van het vuur. Voeg dan de olie en kleurstof toe. Je kunt dit mengsel zelfs in een leuk vormpje gieten, maar het kan ook in een schaaltje. Deze geurgel blijft een maand lang zijn geur afgeven.

Waar kies jij voor? Een fijne natuurlijke geur of is zo’n luchtverfrisser toch wel handig? Of weet je nog een andere manier om je huis een lekker luchtje mee te geven? Laat het ons weten!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Laat je huis fris ruiken met deze natuurlijke geuren

Reacties zijn gesloten.