Kuyichi kleding – duurzame merken

Zoek je hippe fair trade kleding van Kuyichi? Het Nederlandse duurzame jeansmerk Kuyichi produceerde meer dan tien jaar geleden als eerste spijkerbroeken van biologisch katoen. Kuyichi gebruikt grotendeels biologische katoen voor de stijlvolle kleding voor mannen en vrouwen: van spijkerbroeken en shirts, tot jassen en tassen. Naast biologisch katoen gebruikt Kuyichi onder meer hennep, polyester van PET flessen, gerecycled wol en gerecycled katoen. Ook de labels en verpakkingen zijn van gerecycled materiaal gemaakt. Het kledingmerk is aangesloten bij Made By en FairWear, de non-profitorganisaties die zich inzetten voor de verduurzaming van de mode-industrie.

N.B.: Helaas is Kuyichi enige tijd geleden failliet verklaard. Er komt misschien een doorstart, wat wij natuurlijk heel erg hopen!

Duurzaamheidsbeleid Kuyichi

Eerlijke productie: Kuyichi werd in 2001 opgericht door stichting Solidaridad en werd in 2005 als een van de eerste kledingmerken lid van MadeBy. Sinds juli 2013 is Kuyichi ook lid van de Fair Wear foundation. De productie van de kleding wordt zoveel mogelijk dichtbij Europa gedaan. Uit gegevens van MadeBy blijkt dat 80% procent van de Kuyichi kleding in Turkije wordt geproduceerd. Kuyichi heeft een bijzonder streng beleid voor de selectie van zijn leveranciers. Zo verbiedt het leveranciers om gebruik te maken van zandstralen voor de jeans van biologisch katoen, een gebruikelijke handeling die zeer schadelijk kan zijn voor de werknemers.

Gebruik duurzame materialen: volgens MadeBy was 80% van de kleding in de Kuyichi collectie van 2012 gemaakt van biologisch katoen. Kuyichi maakt sinds 2012 ook gebruik van gerecycled katoen, wat de hoogste duurzaamheidsbeoordeling krijgt van MadeBy. Kuyichi was daarmee opnieuw het eerste kledingmerk met een duurzame primeur. Door gebruik te maken van biologisch katoen krijgen boeren een gegarandeerde minimumprijs voor de  katoen, ongeacht de schommelingen van de prijs op de wereldmarkt. Dat is wel zo eerlijk, fair trade dus!

Over Kuyichi

kuyichiis in 2001 opgericht door Solidaridad, een Nederlandse stichting die het begrip Fair Trade feitelijk wereldwijd heeft geintroduceerd met producten zoals Max Havelaar koffie en Oké bananen. Onder meer door de afzet van biologisch katoen voor Kuyichi is het Solidaridad gelukt om in een aantal landen zoals Peru, Uganda en Tunesië schone productieketens op te zetten. Dat wil zeggen dat van het plukken van de biologische katoen tot de naaiateliers waar het eindproduct vandaan komt, onder goede milieu- en arbeidsomstandigheden gebeurt. Dus geen kinderarbeid, schadelijke pesticiden en vaste prijzen voor de katoen. Kuyichi werkt ook samen met straatkinderenorganisatie Ubuntu, die kinderen in Zuid-Afrika helpt om een beter bestaan op te bouwen.

Nieuws over Kuyichi

Kuyichi hergebruikt oude kleding

Andere duurzame kledingmerken

– Alchemist kleding
– Alternative Apparel kleding
– Knowledge Cotton Apparel kleding
– Komodo kleding
– People Tree kleding

Een reactie op “Kuyichi kleding – duurzame merken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.