Komodo fair trade kleding

Zoek je Komodo kleding? Je vind Komodo kleding online onder andere bij webwinkel watMooi. Komodo is een Engels kledingmerk wat als een van de eerste bedrijven in de wereld met fair trade principes begon en biologisch katoen gebruikt voor kleding. Oprichter Mark (bijnaam Joe Komodo) startte het bedrijf in 1988 op Bali en vernoemde het naar de komodovaraan die het ooit op hem gemunt had in zijn ‘backpack-tijd’. De fair trade kleding wordt nog steeds deels op Bali gemaakt. Ook heeft Komodo een fabriek in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Ze werken sinds het begin met kleine-medium grote familiebedrijven, die meegegroeid zijn met het succes van het kledingmerk.

Komodo profileert zich als een merk wat fashion voorop zet. Ze maken daarom in eerste plaats bijzonder stijlvolle kleding en proberen dat zo ecologisch en eerlijk mogelijk te maken. Zoals Joe Komodo het zelf zegt: ‘we are a Fashion Lifestyle brand first and do our best to be as ethical as we can in the process, rather than  Eco-warriors trying to make fashion’. Naast duurzaamheid geeft Komodo ook om mensenrechten. Zo hebben zij een ‘Free Tibet’ lijn uitgebracht, waarmee ze een stichting steunen die strijdt voor een einde aan de bezetting van Tibet door China. Dit zijn enkele kledingstukken uit de lente/zomercollectie van 2014 bij webshop watMooi:

komodo collectie zomer 2014

Duurzaamheidsbeleid Komodo kleding

Gebruik natuurlijke materialen

Komodo gebruikt GOTS gecertificeerd biologisch katoen. Zij geven echter geen inzicht in het huidige percentage biologisch katoen van de hele collectie. Volgens Made-By rapporten was dit 95% in 2011 en 83% in 2012. Naast biologisch katoen gebruiken ze de volgende natuurlijke materialen: hennep, Tencil + Rayon (oftewel lyocell gemaakt van bomenvezels), gerecycled rubber, linnen, wol en een uniek materiaal gemaakt van soya. Komodo is ISO 14001 gecertificeerd, de meest populaire standaard voor een ecologisch managementsysteem. Dit zegt echter niets over de daadwerkelijke ecologische productie.

Eerlijke productie

In 2008 sloot Komodo zich aan bij het Nederlandse Made-By, die fairtrade en duurzame productie monitoort en stimuleert. Tegenwoordig is Komodo niet meer lid van deze organisatie en volgen een eigen beleid. Met dit beleid garandeert Komodo onder andere een eerlijk loon, secundaire arbiedsvoorwaarden zoals medische zorg en een veilige werkruimte. Voor een aantal leveranciers in Nepal (en Bali waarschijnlijk) hebben zij een SA8000 standaard (Social Accountability) geimplementeerd. SA-8000 bevat veel onderdelen die je ook terug zien in de ‘code of conduct’ van de International Labour Organisation (ILO) van de VN (bron watMooi). In Nepal is het uniek dat een kledingfabriek een dergelijke Europese standaard heeft.

Komodo kleding online kopen

Je vind fair trade en duurzame Komodo kleding online bij webwinkel watMooi.

Andere duurzame kledingmerken

Alchemist kleding
Armedangels kleding
Alternative Apparel kleding
Knowledge Cotton Apparel kleding
People Tree kleding

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *