Koken: de beste manier om je met jezelf en de aarde te verbinden

De vakantie is afgelopen, we gaan weer aan het werk, de kinderen naar school, kortom, het normale leven is weer begonnen. Voor je het weet ben je je ontspannen vakantiegevoel kwijt en erger je je weer aan de blaffende hond van de buren en die irritante collega die altijd zo hard praat. ‘s Avonds wil je niets liever dan lekker op de bank ploffen. Het avondeten zou het beste iets snels en eenvoudigs moeten zijn.

koken blog

Koken is Zen

Maar dat is eigenlijk een gemiste kans! Het bereiden van eten, het snijden, koken en kruiden kan een echt Zen moment zijn. En niet alleen kun je het mindful doen, het verbindt je ook letterlijk met de aarde, de seizoenen en dus de wereld om je heen. Koken kan juist rust en energie geven. Soms lijkt het wel teveel werk en trek je liever een diepvries maaltijd open, dat gevoel ken ik ook. Maar als je er anders naar gaat kijken, kun je de voordelen zien en ervaren.

1. Koken met verse ingrediënten verbindt je met de aarde

Ook al eet je een heel standaard maaltijd, je kunt even stilstaan bij waar je voedsel vandaan komt. Liefst natuurlijk uit de buurt: bloemkool uit de Nederlandse klei, koolraap, aardappelen of broccoli. Maar het kan ook bijzonder zijn om je voor te stellen waar die paprika of paksoi vandaan kwam. Laat je fantasie je meenemen en stel je de warme zon voor die de groente heeft helpen groeien. Het is meteen ook een mooi moment om dankbaarheid te voelen voor de aarde die ons elke dag weer voedt.

2. Koken maakt al je zintuigen wakker

Het is natuurlijk makkelijk om een zak diepvriesgroente in een pan te mikken en op het vuur te zetten. Maar als je net iets meer zelf doet, geef je jezelf de kans met al je zintuigen aan het werk te gaan. Als je dit bewust doet, zul je merken dat je echt meer gaat ruiken, voelen en proeven. Voel je hoe je mes door die rubberige champignons gaat en ruik hun stille, donkere aarde-lucht. Neem de tijd om eens te voelen aan een gladde ui. En proef eens van een rauw worteltje, voor je ze kookt. En natuurlijk, als alles eenmaal opstaat, kun je luisteren naar het gepruttel en het geborrel. Zo wordt koken een avontuur, een reis door de wereld van je zintuigen.

3. Koken helpt je zorgen

Of je nu voor jou alleen kookt of voor je gezin, door tijd en energie te steken in de maaltijd, ben je verzorgend bezig. Je geeft die ander (of jezelf) een voedzame maaltijd, gevuld met waardevolle vitamines, mineralen en jouw tijd en energie. De maaltijd smaakt op deze manier daadwerkelijk anders, dan eentje die haastig in elkaar is geflanst. Misschien lukt het niet om elke dag vers en gezond te koken, maar als het in ieder geval een paar week lukt, is dat toch al heel wat. En zowel je gezin als jijzelf, is dat waard.

4. Door te koken ontwikkel je waardevolle vaardigheden

Niet alleen oefen je praktische vaardigheden als meten, wegen en de kennis over ingrediënten (en eventueel hun voedingswaarde en verschillende smaken). Koken helpt je anders te denken, creatief te zijn met ingrediënten en soms je doelen aan te passen. Wie weet heb je een product niet in huis of kwam er een extra persoon aan tafel. Zo leer je flexibel te zijn. Ook oefen je geduld, wat in deze snelle gehaaste tijden ook belangrijk is. Je kunt natuurlijk de radio of televisie aanzetten, of surfen op je mobiel zolang de maaltijd nog op staat, maar misschien kun je ook gewoon in stilte wachten tot iets klaar is. Terwijl je luistert naar het geborrel van de stoofpot, de geuren uit de oven opsnuift of geniet van een gesprek met je kind.

Koken is zo bezien eigenlijk heel zen. Je kunt er echt een moment voor jezelf van maken en je laten meenemen in een rustgevende wereld van geuren, kleuren en smaken. Vaak zien we het maar als last of een van die dingen die ook weer moet. Maar het kan zeker veranderen in iets waarvan je kunt gaan genieten. Laat die kans niet te vaak aan je voorbij gaan!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.